Hyppää sisältöön

Uutta tietoa poliisilta: Espoossa takavarikoitiin historiallisen suuri kokaiinierä, yli 150 kiloa – arvo katukaupassa useita miljoonia euroja

Tapaus paljastui joulukuun puolivälissä. Aiemmat Suomessa tehdyt takavarikot ovat olleet selvästi pienempiä.

Espoolaisessa kemikaalivirastossa oli joulukuussa poliisioperaatio. Poliisin mukaan Algolin merikontissa ollut laillinen lasti oli hyvin tavanomainen yhtiön kuorma eikä yrityksen epäillä liittyvän tapaukseen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudulla joulukuussa paljastuneen törkeän huumausainerikoksen yhteydessä takavarikoitiin yli 150 kiloa kokaiinia, Länsi-Uudenmaan poliisi tiedottaa.

Suomessa aiemmin tehdyt kokaiinitakavarikot ovat olleet selvästi pienempiä: esimerkiksi koko vuoden 2018 aikana keskusrikospoliisin ja Tullin yhteenlasketut kokaiinitakavarikot olivat kymmenen kiloa, kertoo uutistoimisto STT. Vuonna 2017 takavarikoitiin reilut seitsemän kiloa, vuonna 2016 takavarikoitiin 18,5 kiloa ja vuonna 2015 noin yhdeksän kiloa.

Keskusrikospoliisista kerrotaan Ylelle, että kokaiinin hinta katukaupassa on etelässä noin 50–100 euroa grammalta, Pohjois-Suomessa puolestaan 100–150 euroa grammalta.

Joulukuussa takavarikoidun lastin arvo olisi siis ollut näillä hinnoilla Etelä-Suomessa vähintään 7,5 miljoonaa euroa.

Suomen suurin kokaiinitakavarikko?

Poliisi kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että esitutkinnassa on vangittuna viisi rikoksesta epäiltyä. Heidän osallisuuttaan tekoon selvitetään edelleen.

Epäillyt ovat Ruotsissa ja Tanskassa asuvia, noin 20–30-vuotiaita miehiä.

Länsi-Uudenmaan poliisi on tutkinut tapausta yhdessä Tullin ja keskusrikospoliisin kanssa. Tutkinnassa tehdään yhteistyötä myös Hollannin viranomaisten sekä Europolin ja Eurojustin kanssa.

Julkisuudessa on epäilty aiemmin, että kyse saattaa olla Suomen suurimmasta kokaiinitakavarikosta. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lauri Hakkala sanoi Ylelle joulukuussa, että hänen tietojensa mukaan suurin Suomessa takavarikoitu kokaiinilasti on ollut 20 kiloa.

Hakkala arvioi tuolloin myös, että huumeita ei välttämättä ollut tarkoitettu Suomen markkinoille, vaan Suomi saattoi olla lastille vain kauttakulkumaa. Hän arveli, että esitutkinta kestäisi kokonaisuudessaan vielä kuukausia.

Lue lisää:

.
.