Pelastuslaitos huolissaan yhä yleistyvästä ilmiöstä: onnettomuuspaikan ohi ajetaan pysähtymättä – "Olisiko pitänyt hälyttää apua?"

Onnettomuuspaikalle saatetaan soittaa apua, mutta ei pysähdytä auttamaan.

onnettomuudet
Säiliöauto ojassa.
Pelastusviranomaisten onnettomuusnauhoista voi päätellä, että onko paikalla jo annettu apua.Tenho Tornberg / Yle

Pelastustyöntekijät ovat huolissaan yhä yleistyvästä ilmiöstä, jossa tielläliikkujat ajavat onnettomuuspaikan ohi pysähtymättä.

Kainuun pelastuslaitoksen palopäällikkö Jorma Pikkarainen kertoo, että näitä tilanteita on tapahtunut myös Kainuun pelastuslaitoksen alueella. Hän muistuttaa yleisestä auttamisvelvollisuudesta, joka koskettaa jokaista. Onnettomuuspaikalle tulee aina pysähtyä tarkistamaan avun tarve. Varsinkin, jos paikalle ei ole vielä kukaan muu pysähtynyt.

Pikkaraisen mukaan onnettomuuspaikalla jokainen voi auttaa, esimerkiksi tuottamalla pelastuslaitokselle tietoa onnettomuudesta.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas toteaa, että joissain tapauksissa apua on hälytetty, mutta kun pelastuslaitos on tarvinnut lisätietoja, on käynyt ilmi, että soittaja ei ole pysähtynyt onnettomuuspaikalle.

– Olisiko pitänyt hälyttää apua, moni sitten pohtii ja harmittelee kilometrien päässä.

Pysähtymättä jättäminen aiheuttaa sen, että mahdollisesti hengenvaarassa oleva onnettomuuden uhri tai sairaskohtauksen saanut joutuu odottamaan jopa kymmeniä minuutteja avun saamista.

Honkakunnas kertoo, että erityisesti nyt pitkään jatkuneiden liukkaiden kelien vuoksi on tarpeen muistutella autoilijoita.

– Jos näet auton ojassa, pysähdy. Se on jokaisen velvollisuus.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)