1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perinnöllisyys

Perimä määrää kuinka tehokkaasti elimistö polttaa rasvaa

Elimistön kyvyn polttaa rasvaa ei ole osoitettu olevan yhteydessä lihomiseen.

perinnöllisyys
kuntopöräilyä salilla
Liikunta lisää elimistön energiankulutusta.Antonio Garcia Recena / AO

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan elimistön kykyä hapettaa eli polttaa rasvaa määrittävät pitkälti perintötekijät.

Laajaan tutkimukseen osallistui 23 identtistä mieskaksosparia. Yhdeksässä parissa kaksosten liikuntatottumukset erosivat toisistaan tutkimusta edeltävän kolmen vuoden aikana.

Tulokset kertovat, että kaksosparin vähemmän ja enemmän liikkuvan osapuolen elimistö käytti rasvaa energialähteenä samalla tavoin sekä levossa että liikkeessä.

Tämä tarkoittaa, että perimältään samanlaisilla henkilöillä rasva palaa samalla tavoin. Elimistö siis asettaa elimistön rasvapolttokyvylle haarukan, jonka sisällä rasvanpolttoon voi vaikuttaa esimerkiksi liikunnalla.

– Elimistön kyvyn polttaa rasvaa ei kuitenkaan ole osoitettu olevan yhteydessä lihomiseen tai laihtumiseen, eli hyvä kyky käyttää rasvaa elimistön energianlähteenä ei suojaa painonnousulta. Painoon vaikuttaa se, kuinka paljon energiaa saa ja kuinka paljon sitä kuluttaa, sanoo tohtorikoulutettava Jari Karppinen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksessa havaittiin myös se, että korkeampi liikunnanaikainen rasvan käytön huippuarvo oli yhteydessä elimistön parempaan sokerinsietoon. Solut polttavat sekä rasvan että sokerin energiaksi mitokondrioissa.

Lue seuraavaksi