Mikke ry:n uusi toiminnanjohtaja Kati Häkkinen: "Voisimme tuotteistaa rännän, pimeyden ja puhtaan ilman"

Kati Häkkinen muistuttaa, että tekemällä oppii eikä mikään ole heti valmista.

Mikkeli
Retkiluistelua kauniissa talvisäässä.
Arkistokuva. Retkiluistelulla houkutellaan jo nyt matkailijoita, mutta jo pelkkä puhdas ilma voisi olla markkinointivaltti. Timo Ikonen / Yle

Mikkelin kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Mikke ry:n uusi toiminnanjohtaja Kati Häkkinen haluaa edistää yrittäjien yhteistyötä.

Häkkinen sanoo, että Mikkelissä on jo tehty hyvää pohjatyötä matkailun edistämiseksi, mutta isot kontaktit maailmalta puuttuvat. Matkailuyrittäjänä Thaimaassa aiemmin toiminut Häkkinen muistuttaa, että tekemällä oppii eikä mikään ole heti valmista.

– Uuden matkakohteen kartalle nostamiseen menee 15 vuotta. Mikkeli on jo pitkällä, mutta tarvitaan lisää rohkeita avauksia. Pitää muistaa, että saa olla rohkea, tyhmänrohkeakin, kunhan vain alkaa tekemään, pohtii Häkkinen.

Häkkinen kokee, että ulkomailla asuminen on avannut silmät huomaamaan ne asiat, joita suomalaisten on vaikea tunnistaa turistien kaihoamaksi eksotiikaksi.

– Suomalaiset ajattelevat, että tämä vuodenaika on harmaa ja tylsä, mutta jollekin muulle se on eksoottista. Voisimme tuotteistaa rännän ja pimeyden sekä sen, että meillä on puhdasta ilmaa hengitettäväksi.

Kyllä-asennetta tarvitaan

Häkkinen visioi, että tulevaisuudessa mikkeliläiset yrittäjät suosittelevat toisiaan ja palvelevat matkailijoita entistä paremmin. Esimerkiksi Mikkelin toria Häkkinen kehittäisi kohtaamispaikaksi, jossa olisi tarjolla muutakin kuin rivi torikahviloita.

– Näemme jo maailman ja Suomenkin mittakaavassa, miten eri toimialat ja jopa kilpailijat luovat keskenään erilaisia yhteistyökuvioita, jotta selvitään näistä haasteellisista ajoista. Sitä me tarvitsemme nyt täällä Mikkelissä.

Häkkinen peräänkuuluttaa suhtautumistapaa, jonka nimeää kyllä-asenteeksi.

– Meillä ovat ehkä liian kauan saaneet olla vallalla tahot ja ehkä henkilötkin, jotka ennemmin vastustavat kuin vastaisivat kyllä. Nyt voisimme lähteä sillä kyllä-asenteella vähän suuremmin voimin eteenpäin.

Mikke ry:n toiminnanjohtaja Kati Häkkinen
Mikke ry:n uusi toiminnanjohtaja Kati Häkkinen aloittaa uudessa tehtävässään 13. tammikuuta. Juuso Kääriäinen / Yle