Joululomalta palanneelta brittiparlamentilla edessään brexitin loppuponnistus ja Iranin tilanne – Katso suorana

Kun brexit-laki on hyväksytty, Britannian ja EU:n on vielä sovittava tulevista suhteistaan.

Brexit
Brittiparlamentti palaa Brexitin äärelle - myös Iranin tilanne agendalla
Brittiparlamentti palaa Brexitin äärelle - myös Iranin tilanne agendalla

Britannian parlamentin alahuone on palannut tänään tiistaina joululomalta käsittelemään Britannian EU-eroa koskevan lain hyväksymistä.

Parlamentti hyväksyi lain alustavasti jo ennen joulua. Alahuoneen on nyt määrä keskustella laista kolme päivää ennen kuin lähettää sen ylähuoneen hyväksyttäväksi.

Oppositiolla uskotaan olevan vähäiset mahdollisuudet saada lakiin muutoksia, sillä pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue sai alahuoneeseen enemmistön joulukuun vaaleissa.

Britannian on määrä erota EU:sta kuun lopussa. Sitä ennen brittiparlamentin ja EU-parlamentin on ratifioitava erosopimus.

Kun Britannia on eronnut unionista, edessä on sopiminen Britannian ja EU:n tulevista suhteista. Joulukuun loppuun asti eletään siirtymäaikaa, jolloin suhteet hoidetaan entiseen malliin.

Oppositio pitää 11 kuukauden siirtymäaikaa liian lyhyenä ja haluaisi muuttaa erosopimusta koskevaa lakia niin, että aikaa pidennettäisiin. Oppositio on tehnyt myös muutosesityksen, joka vahvistaisi Britanniassa asuvien EU-kansalaisten asemaa.

Brittiparlamentin joulutauolta paluuta sävyttää myös iranilaisen komentajan Qassem Suleimanin joulukuinen kuolema Yhdysvaltain lennokki-iskussa. Johnsonin odotetaan antavan parlamentille lausunnon Iranin tilanteesta.

Aiheesta aiemmin:

Brittiparlamentilta selvä tuki pääministeri Johnsonin brexit-lainsäädännölle, vaatii vielä yhden äänestyksen