Hyppää sisältöön

Mies kaivoi maasta muinaisesineitä – käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

Hartolan pellosta löytyi mm. viikinkiaikainen solki. Luvattomasta muinaisjäännösten tonkimisesta rapsahti 450 euroa sakkoa.

Kuppikivet ovat usein yksi merkki rautakautisesta asutuksesta. Arkistokuva. Kuva: Mikael Juntunen/ Yle

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin miehen, joka oli luvatta kaivanut rautakautisia muinaisjäännöksiä Hartolassa. Mies oli tutkinut ainakin Kuukerinpelto-nimistä muinaisjäännösaluetta ja mahdollisesti myös läheistä toista rautakautista asuinpaikkaa.

Mies oli tehnyt kaivauksia vuoden 2018 keväällä ja ottanut Kuukerinpellon asuinpaikalta mukaansa maasta löytämänsä soljen, riipuksen, kaksi hopearahaa ja muita esineitä.

Käräjäoikeus katsoi miehen turmelleen muinaisjäännöksen ja esineiden muodostamaa kokonaisuutta. Hän ei myöskään toimittanut löytämiään esineitä Museovirastolle, kuten lain mukaan pitäisi tehdä.

Syyttäjä Anne Åstedtin mukaan mies oli ollut tietoinen siitä, että kiinteät muinaisjäännökset eli mm. kyseiset rautakautiset asuinpaikat ovat rauhoitettuja. Åstedtin mukaan mies tiesi myös, että muinaisesineet pitäisi toimittaa välittömästi viranomaisille.

Syyttäjä kertoo, että tapaus tuli ilmi, kun mies oli esitellyt löytöjään metallinetsintää harrastavien ryhmässä sosiaalisessa mediassa. Ryhmästä oli otettu yhteyttä Museovirastoon.

Mies sai tuomion rakennussuojelurikoksesta ja muinaismuistorikkomuksesta.