Pohjoisessa Keski-Suomessa järvet ovat jo kutakuinkin jäässä, mutta pilkkikisat piti silti perua – jään kantavuudesta halutaan olla varmoja

Jäätilanne Keski-Suomen järvillä on vaihteleva, sillä maantieteellisesti pitkään maakuntaan mahtuu monenlaista säätä.

Keski-Suomi
Avanto ja pilkkivapa.
Arkistokuva.Niko Mannonen / Yle

Lauhasta säästä huolimatta jäätilanne on Keski-Suomessa paikoin jopa yllättävän hyvä. Eteläisessä osassa maakuntaa Päijänteen isot selät lainehtivat edelleen, mutta esimerkiksi pohjoisessa Keski-Suomessa Keitele on jo läpeensä jäätynyt.

– Mitä kuuntelin kalastajilta, kun ovat verkkoja vieneet pitkin pienempiä selkiä, niin kyllä jäätä alkaa olla jo 10-15 senttiä, Keski-Suomen vapaa-ajan kalastajien puheenjohtaja Mikko Niskanen toteaa.

Jään laatu ei ole täysin tasaista ja kirkasta, niin kutsuttua teräsjäätä. Vaikka jää on valkoista, se on kovaa ja kestävää Niskasen mukaan.

– Heikompiakin kohtia kuitenkin on. Uveavantoja tulee tällaisella vaihtelevalla kelillä esimerkiksi virtauspaikkoihin, niin vielä ei passaa mennä suin päin jäälle, Niskanen muistuttaa.

Talven ensimmäiset pilkkikisat jouduttiin kuitenkin varmuuden vuoksi perumaan Viitasaarella. Heittelevä sää ja sääennusteiden epävarmuus johtivat siihen, että pilkkitapahtuma peruttiin.

– Niiden piti olla viikon kuluttua. Kun kyseessä on isot kisat, niin halutaan varmistua että jää kantaa ja on riittävän paksua, Mikkonen sanoo.