Sää jatkuu lauhana – Ahvenanmaalla voidaan keskiviikkona lähennellä kaikkien aikojen tammikuun lämpöennätystä

Ylen meteorologi Anniina Valtonen ei usko ennätyslukemien kuitenkaan ylittyvän, vaikka lähellä käydäänkin.

sää
Pajunkissoja Turussa 7. tammikuuta
Tammikuu alkoi ja jatkuu lauhana.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Onkos tullut kesä – tai ainakin paluu syksyyn – talven keskelle?

Ahvenanmaalla saatetaan keskiviikkona lähennellä mittaushistorian tammikuun lämpöennätystä, ja myös lounaissaaristossa yhdeksän plusastetta voi ylittyä. Se on tilastojen valossa poikkeuksellisen lämmintä tammikuuksi.

– Yhdeksän asteen ylitys tammikuussa Manner-Suomessa alkaa olla jo poikkeuksellista. Se on mitattu vain muutamilla asemilla mittaushistorian aikana, sanoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Poikkeuksellisesta säästä puhutaan, kun tietty sääilmiö esiintyy keskimäärin kahdesta kolmeen kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.

Tammikuun kaikkien aikojen lämpöennätys, 10,9 plusastetta, mitattiin Jomalassa Ahvenanmaalla 6. tammikuuta 1973. Yli yhdeksän asteen Ahvenanmaalla on päästy vuosina 2007, 1992 ja 1973.

keskiviikon ennuste
Yle

Ylen meteorologi Anniina Valtonen ei usko ennätyslukemien kuitenkaan ylittyvän, vaikka lähellä käydäänkin.

– Esimerkiksi Turussa saatetaan päästä yhdeksän kulmille. Yleisesti Etelä-Suomessa lämpötilat liikkuvat kuitenkin kuuden asteen tuntumassa, Valtonen sanoo.

Tuuli saa ilman myös tuntumaan pari astetta viileämmältä kuin se todellisuudessa on.

Lämpötilat putoavat miinukselle vain Lapissa ja osissa Koillismaata. Samalla kun maan etelä- ja keskiosissa tulee vettä, pohjoisempaan on tulossa lisää lunta. Lapissa varoitetaankin huomenna erittäin huonosta ajokelistä.

Maan itäosissa myös jalkakäytävät muuttuvat liukkaiksi, kun jäätyneiden teiden päälle kertyy vettä.