Palovartijan talo Saimaalla on uusi Metsähallituksen paimenkohde ensi kesänä – paimenet valitaan arvonnalla

Metsähallitus hakee paimenia kulttuuriperintökohteisiin eri puolella Suomea. Ensi kesänä Etelä-Savossa paimentamaan pääsee ensimmäistä kertaa myös Punkaharjulla.

kulttuuriperintö
Får.
Paimennettavana on lehmiä, lampaita tai hevosia. Kuvituskuva.Yle / Mari Latva-Karjanmaa

Metsähallitus hakee jälleen paimenia ensi kesäksi 15 kulttuuriperintökohteeseen eri puolella Suomea. Haku alkaa tammikuun puolivälissä.

Ensi kesänä uutena paimenkohteena on Etelä-Savossa Punkaharjulla Pihlajaveden rannalla sijaitseva entinen palovartijan talo, jossa voi kokeilla lammaspaimenen elämää. Etelä-Savossa paimentamaan pääsee myös Enonkoskella Koloveden kansallispuistossa Huhtiniemen talossa ja Mikkelissä Neitvuorella Hiidenmaan tilalla.

Suomen pohjoisin paimenkohde on Väälimaan saamelaistila Utsjoella Tenojoen rannalla ja eteläisin Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa.

Paimenet valitaan hakijoiden joukosta arvonnalla helmikuun lopussa. Viime vuonna hakemuksia tuli 11 609. Touko–syyskuun välisenä aikana jaettavana oli 174 paimenviikkoa.

Hakijoita riitti laidasta laitaan. Osa halusi viettää kesää luonnon lähellä yksin, osa lähteä paimeneksi koko perheen voimin.

– Eräässä kohteessa paimensi kolme sukupolvea; isoäiti, lapset ja lapsenlapset. On hienoa, että ihmiset osallistuvat luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, toteaa Hannele Kytö Metsähallituksen Luontopalveluista.

Paimenet saavat vuokrata viikoksi tilan tai tuvan suomalaisten perinnemaisemien keskeltä. Paimenten tehtävänä on eläinten hoidon lisäksi pitää huolta perinneympäristöstä. Paimenviikot ovat maksullisia.

Lue myös:

Tuhannet suomalaiset ovat valmiita maksamaan lampaiden paimentamisesta – helsinkiläinen äiti hoitaa eläimiä saaressa kolmen taaperon kanssa

Sanna vietti viikon lammaspaimenena: "Sieltä tulee takaisin kuin eri ihmisenä"