Ammattiliitto ihmettelee kiky-vaatimuksia: "Esimiehet pyörisivät yksin töissä ilman työntekijöitä" – Teollisuus: "Työnantaja ei ole tyhmä"

Ammattiliitto Pro kummastelee, miten kilpailukyky kohenee, jos esimiehet tekevät kiky-päiviä, mutta työntekijät eivät.

työaika
Jorma Malinen, Minna Helle ja Jarkko Ruohoniemi
Ammattiliitto Pron Jorma Malinen (vas.) on kiky-tuntien jatkosta eri linjalla kuin työnantajaliitto Teknologiateollisuuden johtajat Minna Helle ja Jarkko Ruohoniemi.Yle ja Lehtikuva

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen pitää kummallisena vaihtoehtona, että vientiteollisuuden toimihenkilöt tekisivät edelleen palkattomia lisätöitä, vaikka alan työntekijät pääsivät niistä eroon.

Viime viikolla varmistui, että niin sanottujen kiky-tuntien tekeminen loppuu yli 90 000 vientiteollisuuden työntekijältä. Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella läpi ajettu 24 tunnin vuotuinen työajan pidennys ilman lisäpalkkaa päättyy työntekijöiltä, koska Teknologiateollisuus ja työntekijöiden Teollisuusliitto pääsivät sopuun alan työehdoista.

Työnantajaliitot pitävät kuitenkin yhä kiinni siitä, että kiky-tunnit pysyvät toimihenkilöillä ja muilla aloilla, joilla neuvottelut työehdoista ovat edelleen kesken.

Toimihenkilöitä edustavan Pron mukaan se voisi tarkoittaa, että työpaikalla olisivat töissä esimiehet, mutta eivät työntekijät.

– Kun asioita on perusteltu kilpailukyvyllä ja tuottavuudella, miten se kohentuu kun osa ihmisistä pyörii yksin työpaikalla eikä siellä ole tekijöitä lainkaan, Jorma Malinen ihmettelee.

"Täysin mahdoton ajatus"

Työnantajapuolen tavoite on ollut kokonaisten työpäivien lisääminen, ja teollisuudessa työaikaa on pidennetty muun muassa muuttamalla arkipyhiä ja lauantaipäiviä kiky-päiviksi.

Jorma Malinen tarjoaa esimerkiksi toimihenkilöä, joka toimii työntekijöiden suoranaisena esimiehenä ja johtaa työtä työkohteessa.

– Jossei työpaikalla ole työntekijöitä, mitähän toimihenkilö siellä oikeasti tekee?

Neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi Teknologiateollisuudesta painottaa, että toimihenkilöiden työ ei ole suoraan riippuvainen työntekijöiden työstä.

– On monenlaista tekemistä, joka ei ole suoraan kytköksissä tuotannon tekemisen kanssa, toimihenkilösopimuksista vastaava Ruohoniemi sanoo.

Myös Ruohoniemi pitää täysin mahdottomana ajatusta, että esimerkiksi tuotannon työnjohtaja olisi töissä aikana, jolloin tuotanto ei pyöri.

– Eihän työnantaja tyhmä ole, Ruohoniemi sanoo.

Hän korostaa, että työaika järjestetään silloin kun tekemiselle on tarvetta, ja työntekijöillä sekä toimihenkilöillä on jo muutenkin erilaiset määräykset työajoista.

Kiky-tunneista on yrityksissä monenlaisia järjestelyjä, ja toimihenkilöiden työaikaa on pidennetty myös esimerkiksi liukuvan työajan järjestelyillä.

Myöskään Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ei usko, että kiky-jatko synnyttäisi työpaikoilla ongelmia. Hän ei halua ottaa yksityiskohtiin kantaa.

Helle viittaa siihen, että Teollisuusliiton kanssa tehty sopimus mahdollistaa työntekijöiden työajan lisäämisen paikallisesti.

Palkansaajapuolella epäillään, että työpaikoilla myös ilmapiiri heikkenee, jos osa työntekijöistä pääsee eroon kiky-tunneista, mutta osa ei.

Helle: Tämä viikko erittäin tärkeä

Teknologiateollisuus ja Pro etsivät sopua kiistaan tiistaina, mutta neuvottelut päättyivät ilman ratkaisua. Seuraava tapaaminen on perjantaina.

Minna Helteen mukaan meneillään oleva viikko on erittäin tärkeä.

– Mikäli ratkaisuja ei saada nopeasti aikaiseksi, niin yleensä asioiden pitkittyessä ne myös mutkistuvat.

Helteen mukaan kiky-tunneista syntyneen riidan ratkaiseminen ei tule olemaan helppoa näkemyserojen takia.

Jorma Malisen mukaan lievää edistymistä on tapahtunut.

– Puolin ja toisin ollaan tehty esityksiä millä tavalla asia saadaan ratkaistua ilman konfliktia, ja perjantaina katsotaan alkavatko näkemykset osua kohdalleen, hän sanoo.

– Tärkeimpänä pidän sitä, että pitkän pyörittelyn ja eri näkemysten osalta nyt ollaan päästy eteenpäin. Uskon vahvasti, että ratkaisu löydetään.

Kiky-kiista sotkenut palkkaneuvottelut

Edellinen pääministeri Antti Rinne (sd.) toivoi viime kesänä, että työmarkkinajärjestöt olisivat hakeneet keskitetysti ratkaisua riitaan työajan pidennyksestä. Kiista on sotkenut ja pitkittänyt syksystä lähtien neuvotteluja suomalaisten palkoista ja työehdoista.

Työnantajapuolelle keskitetyt ratkaisut eivät enää käy. Minna Helle korostaa, että käynnissä on liittokierros, jolla työaikoihin liittyvät ratkaisut ratkaistaan jokaisessa pöydässä erikseen.

– Ratkaisujen sopiminen yhdessä pöydässä kaikille aloille ei oikein toimi hyvin, Helle torjuu.

– Auki olevissa sopimuksissa neuvottelut ovat yhä meneillään ja jos tilanteeseen liittyy ongelmia, niistä voidaan keskustella.