Satiirilaulu tarjouslihaa syövästä isoäidistä oli liikaa Saksassa – Yleisradioyhtiö poisti videon mutta ajautui kriisiin

Kiista satiirin rajoista puhkesi sen jälkeen, kun yleisradioyhtiö WDR julkaisi pilkkalaulun ilmastoa saastuttavasta isoäidistä.

Saksa
Mielenosoitus WDR-yleisradioyhtiön edustalla Kölnissä.
Mielenosoitus WDR-yleisradioyhtiön edustalla 4. tammikuuta Kölnissä sen jälkeen, kun WDR oli julkaissut kohua herättäneen satiirilaulun.AOP

BerliiniVideo kestää puolitoista minuuttia, mutta sen nostattama kohu jatkuu Saksassa jo toista viikkoa.

Äänitysstudiossa kuvatulla videolla laulaa tytöistä koostuva lapsikuoro, ja sen on julkaissut Kölnissä toimiva länsisaksalainen yleisradioyhtiö WDR.

Tytöt laulavat kuvitteellisesta isoäidistä, joka ostaa lihaa tarjouslaarista, ajaa katumaasturilla ja käy saastuttavilla lomaristeilyillä.

Kertosäe summaa laulun pääviestin:

Meine Oma ist 'ne alte Umweltsau

Eli suomeksi kutakuinkin näin:

Isoäitini on vanha ympäristösika.

WDR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) laulun oli tarkoitus olla satiiri kuumana käytävästä ilmastokeskustelusta, joka esitetään usein sukupolvien välisenä taisteluna: Fridays for future -ilmastolakkoilijat vastaan suuret ikäluokat.

Vitsistä syntyikin raivoisa riita.

Video herätti välittömästi julkaisun jälkeen kymmeniätuhansia reaktioita sosiaalisessa mediassa.

Myös Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet arvosteli laulua Twitterissä ja harmitteli ilmastokeskustelun esittämistä sukupolvien välisenä taisteluna.

– Aikuiset eivät saa koskaan käyttää lapsia omien tarkoitustensa ajamiseen, hän twiittasi.

WDR:ä johtava Tom Buhrow teki nopean johtopäätöksen ja päätti pahoitella laulun esittämistä. Video poistettiin WDR:n Facebook-sivulta. (Sen voi yhä katsoa Youtubesta (siirryt toiseen palveluun).)

Anteeksipyyntö ei kuitenkaan taltuttanut kriisiä.

Loppiaisviikonloppuna WDR:n toimituksen eteen marssi satoja mielenosoittajia sekä vastustamaan että puolustamaan yleisradioyhtiön toimintaa.

Protestoijien joukossa oli mielenosoittajia eri oikeistoryhmistä, kertoo muun muassa Frankfurter Rundschau (siirryt toiseen palveluun). Mielenosoittajat arvostelivat sitä, miten lapset välineellistetään laulun avulla iäkkäitä ihmisiä vastaan.

Heitä vastassa oli suurempi joukko vastamielenosoittajia, jotka ilmoittivat vastustavansa äärioikeistoa.

Yleisradioyhtiön sisäinen kriisi puolestaan syveni, kun WDR:n työntekijät arvostelivat johtajansa Tom Buhrowin toimia kriisin hoidossa ja kokivat jääneensä yksin.

Loppiaisviikonloppuna joukko tunnettuja satiiriohjelmien tekijöitä julkaisi oman kannanottonsa (siirryt toiseen palveluun)WDR:n ohjelmatekijöiden tueksi.

Heidän mukaansa Buhrow oli taipunut liian helposti arvostelukampanjan alla, jonka ohjelmantekijät sanovat olleet oikeistoryhmien masinoima hyökkäys. Myös Buhrowin eroa on vaadittu (siirryt toiseen palveluun).

Buhrow sanoi puolestaan Der Spiegel -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että he pystyivät erottamaan hyvin yleisön todelliset viestit oikeistokampanjan keskeltä ja että kritiikkiä tuli myös sadoilta kuuntelijoilta puhelimitse.

Omassa videoviestissäänBuhrow kysyi jo kohun alussa, miten ihmeessä yksi musiikkivideo on saanut ihmiset lähettämään jopa tappouhkauksia toimittajia kohtaan.

– Mikä meidän maatamme vaivaa?

Tiistai-iltana asiaa käsiteltiin WDR:n sisäisessä tapaamisessa. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen (siirryt toiseen palveluun)mukaan toimittajat ovat huolissaan siitä, minkälainen satiiri on enää sallittua.

Buhrowin kerrotaan vakuuttaneen, että toimituskulttuuri pidetään ennallaan ja työtä jatketaan entiseen tapaan. Hänen mukaansa video poistettiin myös lasten suojelemiseksi.