Lapin kaupungeista Kemi, Tornio ja Kemijärvi nostavat vesimaksuja – Rovaniemi ei korota maksuja, mutta perii edelleen korkeimmat maksut

Vesimaksuissa on edelleen korotuspaineita verkoston saneerausvelan vuoksi.

vesimaksut
Vesimittari
Puhtaasta vedestä maksetaan nykyään yleisesti vähemmän kuin jätevedestä.Ismo Pekkarinen / AOP

Lapin kaupungeista kolme nostaa vesimaksuja tänä vuonna.

Kemissä ja Torniossa korotetaan jäteveden käyttö- ja perusmaksuja. Kemissä hinta nousee ensi kuussa, Torniossa korotus tuli voimaan vuoden alussa.

Kemissä jäteveden käyttömaksua nostetaan 7 sentillä (+alv 24%) eli 3,8 prosentilla. Jäteveden perusmaksuja nostetaan omakotitaloissa 5 ja muissa kiinteistöissä 10 prosentilla.

– Viemäriverkostojen uusimiseen laitetaan vuosittain miljoona euroa. Lisäksi kymmenen vuoden päästä rakennetaan uusi puhdistamo, kertoo Kemin Energian ja Veden vesihuoltopäällikkö Juha Hiltula.

Kemijärvellä on nostettu puhtaan veden ja jäteveden käyttömaksut. Molemmissa nousu on kuusi senttiä (+alv 24%) kuutiolta.

– Korotusta perustellaan isolla hankkeella. Kemijärven pohjaan upotetaan reilu 6 km viemäri- ja yhdysvesijohtoa. Se on vajaan miljoonan euron hanke, kertoo Kemijärven Lämpö ja Vesi Oy:n vesihuoltopäällikkö Mika Säärelä.

Torniossa jäteveden käyttö- ja perusmaksu nousevat molemmat 2,5 prosentilla. Torniossa nousu johtuu Tornion ja Haaparannan yhteisen vedenpuhdistamon hinnankorotuksista.

– Puhdistamo on ilmoittanut, että kustannukset nousevat 10 prosentilla. Puolet tästä on saatu käyttämällä hyväksi eläköitymisiä, kertoo Tornion Veden toimitusjohtaja Juha Ylioinas.

Nostopaineita on edelleen

Vesilaitosyhdistyksen vertailun mukaan viime vuonna Rovaniemi peri Lapin kaupungeista korkeimmat vesimaksut omakoti, rivi- ja kerrostaloista.

Vaikka Rovaniemellä ei nosteta taksoja tänä vuonna, perii se silti edelleen selvästi maakunnan muita kaupunkeja korkeampia maksuja. Rovaniemellä erityisesti puhtaan veden perusmaksu ja jäteveden kulutusmaksu ovat muita kaupunkeja korkeammat edelleen.

Vesimaksuissa on edelleen nostopaineita, koska verkostojen saneeraustarve ylittää nykyiset vesimaksut.

– Rovaniemellä käytetään saneerauksiin ensi vuonna 7 - 8 miljoonaa euroa. Jotta saneerausvelkaa saataisiin kiinni, tason pitäisi olla lähes tuplat. Uskon, että tulevina vuosina investoinnit asettuvat 13 miljoonan euron tasolle, arvelee johtaja Joni Hemmilä Napapiirin Energia ja Vesi Oy:stä.

Tilanne on erittäin haastava itse asiassa koko maassa.

– Valtakunnallisen selvityksen mukaan verkostojen saneeraustasoa pitäisi keskimäärin kolminkertaistaa. Vesihuoltolaki lähtee siitä, että vesihuollosta perittävillä taksoilla vesihuollosta aiheutuvat käyttö- ja investointikustannukset, kertoo Juha Hiltula.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).