5 vuotta Charlie Hebdon terrori-iskusta – lehden toiminta jatkuu salaisessa paikassa

Koko Eurooppaa järkyttänyt terrori-isku vaati 12 ihmisen hengen.

Charlie Hebdo -lehden kansi terrori-iskun jälkeen. Profeetta Muhammedia esittävä hahmo kannattelee kylttiä, jossa lukee "Tout est pardonné"- "Kaikki on anteeksiannettu". Kuva: Koen Van Weel / AFP / Lehtikuva

Tänään on tullut kuluneeksi viisi vuotta Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen kohdistuneesta terrori-iskusta.

7. tammikuuta 2015 noin kello 13 Suomen aikaa terroristijärjestö Al-Qaidaan kuuluneet veljekset hyökkäsivät Pariisissa sijaitsevaan toimitukseen.

Raa'assa terrori-iskussa kuoli 12 ihmistä. Heistä kahdeksan oli lehden työntekijöitä ja neljä poliiseja. Lisäksi yksitoista haavoittui.

Satiirilehden pilapiirroksista raivostuneet Said ja Cherif Kouachi ammuttiin poliisien toimesta kaksipäiväisen piirityksen päätteeksi. Tapahtumat poikivat lukuisia muita väkivallantekoja Ranskassa seuraavina vuosina.

Charlie Hebdo jatkoi piikikästä linjaansa iskujen jälkeenkin. Lehden sijainti on kuitenkin salainen, ja sen rakennuksessa on tiukat turvatoimet.

Ranskalaiset ovat kerääntyneet muistamaan uhreja iskun jokaisena vuosipäivänä. Omaisten toiveesta viralliset seremoniat on järjestetty matalalla profiililla.

Lue aiheesta myös: