Hyppää sisältöön

Ohjaaja Jenni Toivoniemen elokuva Seurapeli kilpailee pääpalkinnosta Göteborgin elokuvajuhlilla

Göteborgin elokuvajuhlat on Pohjoismaiden suurin filmifestivaali.

Jenni Toivoniemen esikoisohjaus Treffit palkittiin vuonna 2012 Sundancen elokuvajuhlilla parhaana lyhytelokuvana. Kuva: Laura Ukkonen / Lehtikuva

Jenni Toivoniemen ohjaama ja käsikirjoittama draamakomedia Seurapeli kilpailee Göteborgin elokuvajuhlilla. Se on valittu ainoana suomalaisena elokuvana fiktioelokuvien kilpasarjaan.

Elokuva kertoo pitkitetystä nuoruudesta ja rooleista, joihin ajaudumme. Suomen ensi-iltansa se saa ensi syksynä. Kilpasarjan Dragon Award Best Nordic Film -palkinto on suuruudeltaan miljoona Ruotsin kruunua eli lähes 95 000 euroa.

Seurapelin lisäksi pääpalkintoa tavoittelee seitsemän muuta filmiä. Voittaja julistetaan 2. helmikuuta.

Toivoniemi on käsikirjoittanut ja ohjannut lyhytelokuvia sekä ollut mukana laajemmissa tv- ja elokuvaproduktioissa. Viime vuonna Toivoniemi oli yksi seitsemästä ohjaajasta, joiden yhteisteoksena syntyi elokuva Tottumiskysymys (2019).

Vuonna 2012 Toivoniemen esikoisohjaus Treffit palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla parhaana lyhytelokuvana.

Kaksi suomalaista elokuvaa kilpailee myös dokumenttielokuvien kilpailussa, jossa voittaja saa 250 000 kruunua eli noin 25 000 euroa.

Suomesta ehdolla ovat Jussi Rastaan ja Jenni Kivistön Kolumbiassa kuvattu Colombia in My Arms, joka tutkii kestävän yhteiskunnan mahdollisuuksia. Elokuvassa nähdään muun muassa FARC-sissien kouluttamista elämään rauhansopimuksen jälkeisellä aikakaudella, kertoo Suomen elokuvasäätiö verkkosivuillaan.

Lou Strömbergin _Typhoon Mama -d_okumenttielokuvassa päähenkilönä puolestaan on ohjaajan äitipuoli, filippiiniläinen Yolanda, joka tuli taloudellisen hyvinvoinnin perässä Ruotsiin.

Nordisk Film & TV Fond palkitsee viidestä draamasarjasta parhaan käsikirjoituksen. Suomesta kilpailuun valittiin Matti Laineen käsikirjoittama Paratiisi.

Göteborgin elokuvajuhlat alkaa 24. tammikuuta ja päättyy 3. helmikuuta. Tapahtuma on Pohjoismaiden suurin filmifestivaali.

Uutista täsmennetty 8.1. 2020 kello 17:46: Seurapelin lisäksi kaksi suomalaista dokumenttielokuvaa ja yksi draamasarja on mukana elokuvajuhlien kilpasarjoissa. Seurapeli on ainoa suomalainen ehdokas fiktioelokuvien kilpasarjassa.

.
.