Yhdysvaltain "luonnoksena lähtenyt" vetäytymiskirje saapui Irakin pääministerin mukaan hänen pöydälleen allekirjoitettuna

Yhdysvallat kiistää yhä, että olisi vetämässä joukkonsa Irakista. "Mitään allekirjoitettua kirjettä ei ole olemassa", puolustusministeri Esper sanoo.

Irak
Abdul Mahdi
Pääministeri Abdul-Mahdin mukaan kohutussa kirjeessä käsitellään muun muassa amerikkalaisjoukkojen uudelleensijoitusta.Philippe Wojazer / EPA

Irakin pääministeri Adil Abdul-Mahdi kertoo vastaanottaneensa maanantaina kirjeen, jossa Yhdysvallat ilmoittaa joukkojensa vetämisestä Irakista.

Kirjeen olemassaolo nousi julkisuuteen maanantaina. Yhdysvallat kuitenkin korjasi pian kirjeen tultua julki, että se oli allekirjoittamaton luonnos, jota ei pitänyt lähettää. Puolustusministeri Mark Esperin mukaan päätöstä vetäytymisestä ei ole tehty.

Irakin pääministeri kuitenkin sanoo saaneensa kirjeen allekirjoitettuna ja eri kielille käännettynä. Pääministeri Abdul-Mahdin mukaan kirjeessä käsitellään amerikkalaisjoukkojen uudelleensijoitusta ja valmistetaan niitä siirtymään maasta.

– Ilmaisut olivat hyvin selkeitä, Abdul-Mahdi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Esper taas kiistää yhä, että Yhdysvallat olisi vetämässä joukkonsa Irakista.

– Politiikkamme ei ole muuttunut. Emme ole lähdössä Irakista. Minun tietojeni mukaan ei ole olemassa mitään allekirjoitettua kirjettä, Esper sanoi tiistaina.

Lue lisää:

Erikoinen kirje-episodi: USA:n puolustusministeri kiistää maan valmistautuvan vetämään joukkoja Irakista

Lähteet: AFP