1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Presidentti Trump perääntyy uhkauksistaan hyökätä Iranin kulttuurikohteisiin – "Jos laki on sellainen, tykkään noudattaa lakia"

Trump kuitenkin varoittaa Irania ”tekemästä mitään, mitä sen ei pitäisi".

Iran
Donald Trump Osakassa kesäkuussa 2019.
Voimakkaan kritiikin keskelle joutunut Trump on vetänyt sanojaan takaisin ja ilmoittanut, että hänelle kansainvälisen lain noudattaminen sopii. Stefan Rousseau / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui tiistaina aiempia puheitaan iranilaisten kulttuurikohteiden pommittamisesta.

Trump ilmoitti viikonloppuna Twitterissä, että Yhdysvallat on valmiina iskemään takaisin, jos Iran hyökkää Yhdysvaltojen kansalaisia tai maan omaisuutta vastaan.

Presidentin mukaan Yhdysvalloilla on kohteenaan 52 eri iranilaista paikkaa, jotka ovat maalle kulttuurisesti tärkeitä tai "korkean tason" paikkoja.

Useat kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ovat arvioineet, että kulttuurisesti tärkeisiin kohteisiin iskeminen olisi sotarikos.

Voimakkaan kritiikin keskelle joutunut Trump on nyt pyörtänyt puheitaan ja sanonut, että hänelle kansainvälisen lain noudattaminen sopii. Hän kuitenkin oli yhä sitä mieltä, että on epäreilua vaatia kulttuurikohteiden säästämistä sodassa.

– Ajatelkaapa sitä, että he tappavat meidän ihmisiämme, räjäyttävät heitä ja sitten meidän täytyy olla todella helläkätisiä heidän kulttuuri-instituutioitaan kohtaan. Mutta minulle se sopii, presidentti sanoi toimittajille.

– Tiedättekö mitä, jos laki on sellainen, tykkään noudattaa lakia, Trump totesi.

Hän kuitenkin varoitti Irania ”tekemästä mitään, mitä sen ei pitäisi, tai se tulee kärsimään seurauksista ja hyvin voimakkaasti”.

"Se ei vain toimi niin"

Trumpin ajatus iranilaisille kulttuurisesti tärkeisiin kohteisiin iskemisestä herätti heti arvostelua Yhdysvalloissa.

– Vaikka Trump ei välittäisi sodankäynnin laeista, puolustusministeriön suunnittelijat ja lakimiehet kyllä välittävät, kirjoitti entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Colin Kahl.

Aiemmin Trump sanoi, että hänen ei moisia lakeja tarvitse sietää.

– Se ei vain toimi niin.

Iranissa on yli 20 Unescon maailmanperintökohteiksi listattua paikkaa.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit kiristyivät äärimmilleen, kun Yhdysvallat surmasi perjantaina Bagdadin lentokentällä Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassim Suleimanin sekä irakilaisen Hashed -järjestön varajohtajan Abu Mahdi al-Muhandisin. Iran on vannonut kostavansa iskun.

Suleimani haudattiin tiistaina Iranin Kermanissa suurin hautajaismenoin. Hautajaisten väenpaljous johti tragediaan, kun tungeksinnassa kuoli yli 50 ihmistä ja yli 200 loukkaantui.

Lue lisää:

Presidentti Trump vannoo Yhdysvaltojen vastaavan Iranin mahdolliseen kostoon ja uhkailee Irakia talouspakotteilla

Iran iski Yhdysvaltain joukkoja vastaan, syttyykö nyt sota? Mitä siitä seuraisi? Lue lyhyet vastaukset

Kymmeniä kuoli väentungoksessa iranilaiskomentajan hautajaisissa – Iran vannoo kostoa Yhdysvalloille

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi