Trump: Iran vaikuttaa perääntyvän ja USA vaatii länsivaltojen muuttavan suhtautumistaan Iraniin

Ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi Ylelle, ettei Iranilla ole tarvetta jatkaa kostoiskuja.

Trumpin tiedotustilaisuus Iran-konfliktista
Trumpin tiedotustilaisuus Iran-konfliktista
Tekijät

Iranin vallankumouskaarti ampui useita ohjuksia kahteen Irakin armeijan lentotukikohtaan, Ain al-Asadiin ja Erbiliin. Tukikohtiin on sijoitettu amerikkalaissotilaita sekä muita liittouman joukkoja. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi iskuja illalla Suomen aikaa.

Myös suomalaisjoukkoja on Erbilin tukikohdassa. Puolustuministeriön mukaan suomalaiset sotilaat ovat kunnossa.

  • Trump oli puheessaan osin sovitteleva, mutta sanoi Yhdysvaltojen pohtivan kaikkia vaihtoehtoja.
  • Trumpin mukaan kukaan ei kuollut iskuissa.
  • Hän vaati länsivaltojen, Venäjän ja Kiinan muuttavan suhtautumistaan Iraniin.
  • Öljyn hinta on pompannut ja pörssikurssit sukeltaneet iskujen takia.
  • Iskut on tuomittu laajalti.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Lähi-idän kriisiä Valkoisessa talossa illalla Suomen aikaa pitämässään puheessa. Reilusti ilmoitettua myöhemmin alkanut puhe kesti noin kymmenen minuuttia.

Puheessa Trump sanoi Iranin vaikuttavan olevan perääntymässä aamuyöllä tekemiensä iskujen jälkeen. Trump vahvisti, ettei iskuissa kuollut ketään. Presidentin mukaan myös materiaaliset vahingot jäivät vähäisiksi.

Trump ei ilmoittanut uusista sotatoimista, mutta uhkasi määrätä Iranille uusia pakotteita, kunnes maa ”muuttaa käyttäytymistään”.

Trump vaati länsivaltoja, Venäjää ja Kiinaa muuttavan suhtautumistaan Iraniin. Natolta Trump pyytää vahvempaa osallisuutta Lähi-idän tilanteeseen.

Trump puolusti voimakkaasti iranilaiskomentaja Qassim Suleimanin surmaamista ja sanoi, että komentaja oli suunnittelemassa iskuja amerikkalaisiin kohteisiin.

Heti puheensa aluksi Trump lausui, ettei Iran tule hänen valtakaudellaan saavuttamaan ydinasetta.

21.56 Ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi Ylelle, ettei Iranilla ole tarvetta jatkaa kostoiskuja. Haavisto keskusteli keskiviikkona Iranin ulkoministerin Mohammed Javad Zarifin kanssa.

20.16 Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa arvioi Ylelle, että Trump oli puheessaan yllättävän sovitteleva Irania kohtaan. Kajanmaa kommentoi puheen sisältäneen vahvan pelotteen, mutta eversti ei usko Yhdysvaltojen iskevän kostoksi.

Yle seurasi Trumpin puhetta hetki hetkeltä:

18.37 Trump sanoi Yhdysvaltojen haluavan hyvän tulevaisuuden iranilaisille ja lopetti puheensa.

18.36 Nyt Trump puhuu Yhdysvaltojen surmaamasta Isis-johtaja al-Bagdadista.

18.34 Aion pyytää Natolta vahvempaa länsäoloa Lähi-idässä, Trump sanoo.

18.34 Trumpin mukaan muiden länsivaltojen, kuten Britannian ja Saksan on pohdittava suhtautumistaan Iraniin.

18.33 Trump: Iran surmasi protestien aikana tuhansia omia kansalaisiaan.

18.31 Trumpin mukaan Suleimani oli suunnittelemassa uusia iskuja ja hänet olisi pitänyt syrjäyttää kauan sitten.

18.30 Emme anna Iranin koskaan uhata maailmaa. Amerikan joukot eliminoivat terroristin Trump sanoo, viitaten Yhdysvaltojen joukkojen surmaamaan iranilaiskomentajaan.

18.29 Varotoimien ansiosta ihmishenkiä ei menetetty, Trump jatkaa.

18.28 Iran ei tulee saamaan ydinasetta niin kauan kuin olen presidenttinä. Amerikkalaisia ei haavoittunut iskussa, Trump aloittaa.

18.28 Trump aloittaa puheensa Valkoisessa talossa.

18.24 Avustaja toi kansion takaisin.

18.18 Trumpin puhe on myöhässä. Avustaja haki hieman aikaisemmin kansion pois puhujanpöntöstä.

17.23 Venäjän ja Turkin presidentit vaativat osapuolia pidättäytymään kiristämästä kriisiä. Istanbulissa tavanneet Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdoğan sanoivat yhteisessä lausunnossaan tukevansa jännitteiden purkamista.

16.38 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu Iranin ja USA:n välisestä kriisistä kello 18 Suomen aikaa. Yle näyttää Trumpin puheen suorana.

15.15 Löfven ja Marin painottavat vuoropuhelun tärkeyttä ja tilanteen kärjistymisen estämistä. Pääministerit eivät vastanneet suoriin kysymyksiin siitä, hyväksyvätkö Suomi ja Ruotsi sen, että Yhdysvallat surmasi kenraali Suleimanin.

15.05 PääministeriSanna Marin: Suomi tuomitsee Iranin tekemät iskut. Marinin mukaan päätös suomalaisten joukkojen mahdollisesta vetämisestä pois Irakista tehdään yhdessä Ruotsin ja muiden operaatioon osallistuvien maiden kanssa. Isisin vastaisessa taistelussa alueella tehty työ on tärkeää. Joukot toimivat kuitenkin Irakin mandaatilla, ja jos sitä ei enää ole, eivät kansainväliset joukot voi enää toimia maassa.

14.59 Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja Suomen pääministeri Sanna Marin ovatkeskustelleet tapaamisessaan Ruotsissa Iranin ja USA:n välisestä tilanteesta. Sekä Suomella että Ruotsilla on joukkoja hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa tukikohdassa. Kaikki hyökkäykset näitä joukkoja vastaan ovat tuomittavia, Löfven sanoi.

14.55 Uutiskanava CNN:n analyysin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vaikuttaa siltä, ettei Iranin iskun tavoitteena ollut tappaa mahdollisimman paljon yhdysvaltalaisia sotilaita.

13.29 Kuwait sanoo valtiollisen uutistoimistonsa KUNA:n joutuneen hakkeroinnin kohteeksi. KUNA:n Twitter-tilillä julkaistiin aiemmin tänään virheellinen tieto siitä, että Yhdysvallat aikoisi vetää kaikki joukkonsa Kuwaitista.

Kurdien peshmerga-joukkojen jäseniä vartiossa Erbilin keskustassa keskiviikkona. Iran iski keskiviikon vastaisena yönä Yhdysvaltain johtamien joukkojen tukikohtaan muun muassa Erbilissä, joka on Pohjois-Irakin kurdialueen pääkaupunki. Kuva: Gailan Haji / EPA

13.24 Iranin ohjusiskut Irakissa olivat Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettajan Antti Pihlajamaan mukaan rinnastettavissa Yhdysvaltain iskuun iranilaiskenraali Suleimania vastaan. Iran toki käytti enemmän ohjuksia, mutta kyseessä oli kuitenkin selvästi rajoitettu isku, Pihlajamaa arvioi STT:lle.

12.54 Suomi tuskin tekee yksin nopeita uusia ratkaisuja sotilaidensa vetämisestä pois Irakista tai jäämisestä maahan, sanoo puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Helena Partanen Yle Uutisille.

12.30 al-Mahdi kertoo, että myös Yhdysvallat ilmoitti hänelle puhelimitse heti, kun ohjuksia osui Iraksissa sijaitseviin Haririn lentotukikohtaan sekä Ain al-Assadin tukikohdan yhdysvaltalaissiipeen.

Iranin valtion television jakama kuva ohjuksesta, joka laukaistiin Iranista amerikkalaisten sotilastukikohtaa vastaan Irakissa 8. tammikuuta.
Iranin valtion television julkaisema video ohjuksesta, joka laukaistiin Iranista amerikkalaisten sotilastukikohtaa vastaan Irakissa 8. tammikuuta.

12.24 Irakin pääministeri kehottaa kaikkia osapuolia malttiin ja kunnioittamaan Irakin valtiota. Sekä Yhdysvaltain isku että Iranin vastaisku tehtiin Irakin maaperällä.

12.19 Irakin pääministeri Adil Abdul-Mahdi kertoo, että Iran ilmoitti hänelle suullisesti puolenyön jälkeen, että se on aloittanut tai pian aloittamassa vastaiskun Yhdysvaltain iskulle, jossa kuoli iranilaiskomentaja Qassem Suleimani. Irabn oli kertonut iskevänsä Yhdysvaltain sotilaskohteisiin, mutta ei täsmentänyt, mihin.

12.05 Finnair on päättänyt muuttaa Dubaihin kulkevan lentonsa reittiä kriisin takia. Muutoksen myötä lento kiertää Iranin ilmatilan ja ohjataan kulkemaan Saudi-Arabian kautta. Normaalisti lento kulkee osan aikaa Iranin ilmatilan kautta. Finnair seuraa tilanteen kehittymistä alueella ja on valmis reitittämään muutkin tämän viikon lennot Dubaihin Saudi-Arabian kautta. Finnairin lennoista mikään muu ei kulje alueen yli.

11.46 Iranin tukeman irakilaisen aseellisen ryhmän Asaib Ahl al-Haqin johtaja Qais al-Khazali sanoo, että Iranin kostettua komentajansa Qassem Suleimanin kuoleman on Irakin vuoro kostaa irakilaiskomentajan kuolema. Suleimanin surmanneessa Yhdysvaltain lennokki-iskussa kuoli myös irakilaisen Hashed -järjestön varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis.

11.28 EU:n ulkopoliittinen johtaja Joseph Borrell tuomitsee Iranin iskut ja vaatii lopettamaan väkivallan kierteen. Väkivallan kierre ei ole Borrellin mukaan kenenkään etu ja haittaa taistelua terroristijärjestö Isisiä vastaan.

11.22 Suomi tuomitsee Iranin tekemät ohjusiskut, kertoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

10.30 Iranin presidentti Hassan Ruhani sanoo Yhdysvaltain katkaisseen käden kenraali Qassem Suleimanilta, mutta Yhdysvaltojen jalkojen katkeavan alueella vastauksena tekoon.

10.23 Iranin ulkoministerin Mohammed Javad Zarifin mielestä ohjusisku yhdysvaltalaiskohteisiin Irakissa oli oikeutettua itsepuolustusta.

10.14 Britannian ulkoministeri Dominic Raab tuomitsee sotilastukikohtiin Irakissa tehdyt iskut ja kehottaa tilanteen pikaiseen liennytykseen. Britannia kehottaa Irania olemaan tekemättä uusia vastuuttomia ja vaarallisia iskuja. Raabin mukaan sota Lähi-idässä hyödyttäisi vain Isisiä ja muita terroristiryhmiä.

9.55 Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei luonnehtii ohjusiskuja iskuksi vasten Yhdysvaltain kasvoja. "Se ei silti ole samassa mittakaavassa kuin mitä he tekivät", Ali Khamenei sanoi viitaten vallankumouskaartin komentajan Qassim Suleimanin surmaan.

9.49 Puolustusministeri Antti Kaikkonen tviittaa, että Suomen osallistuminen Yhdysvaltain johtaman liittouman operaatioon on arvioitava uudelleen turvallisuustilanteen kiristyttyä.

9.38 Iranin valtiollinen media on väittänyt aamulla, että ohjusiskuissa olisi ollut 80 yhdysvaltalaista uhria. Väittämä on arvioitu perusteettomaksi. Yhdysvallat ja Irak ovat molemmat kertoneet, että sekä yhdysvaltalaiset että irakilaiset joukot ovat kunnossa.

9.34 Myös Norja ja Puola kertovat, että niiden joukot iskun kohteena olleissa tukikohdissa ovat kunnossa.

9.25 Arabiemiraattien energiaministeri arvioi, että öljyn toimitukset Hormuzinsalmen kautta eivät toistaiseksi ole vaarassa. Hormuzinsalmi yhdistää Persianlahden ja Omaninlahden, ja noin viidesosa maailman öljykuljetuksista kulkee sen kautta. "Toivomme kaikki liennytystä", energiaministeri Suhail Al-Mazruei sanoi.

8.48 Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak uskoo, että presidentti Trumpin vastaus Iranin iskulle riippuu amerikkalaisten sotilaiden kohtalosta. "Kuka tahansa Yhdysvaltain presidentti joutuisi jollakin tavalla reagoimaan", Salonius-Pasternak sanoo.

Jos yhdysvaltalaisia kuolonuhreja ei kuitenkaan ole, Trump saattaa jättää asian sikseen, jos hän kokee, että konfliktin eskaloimisella ei ole enää mitään saavutettavaa.

8.03 Juusolan mukaan hyvänä puolena voi pitää sitä, että nyt Iranin on helpompi osoittaa, että se on konkreettisesti ja itse vastannut Yhdysvaltain iskuun. On mahdollista, että tämä vähentää tarvetta muihin epäsuoriin iskuin ja voi siten johtaa konfliktin jonkinasteiseen rauhoittumiseen.

Jos myöskään Yhdysvallat ei tee mitään tai sen vastaisku on hyvin maltillinen, on mahdollista, että tilanne ei karkaa käsistä, arvioi Juusola.

7.59 Lähi-idän tutkimuksen professorin Hannu Juusolan mukaan Iranin maaperältä tullut isku ei vastaa Iranin normaalia menettelytapaa, ja siinä mielessä sitä voi pitää yllättävänä. Yhdysvaltain iranilaiskenraalia Qassim Suleimania vastaan tekemä isku oli kuitenkin niin poikkeuksellinen, että myös Iranin oli toimittava poikkeuksellisella tavalla.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

7.45 Myös Tanskan armeija kertoo, että sen joukot ovat kunnossa. Tanskalla on noin 130 sotilasta al-Asadin tukikohdassa, johon Iran iski.

7. 42 Iranin armeija toistaa aiemman vaatimuksensa Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä Lähi-idästä, kertoo Iranin valtiontelevisio. "Nyt kun he (Yhdysvallat) ovat ymmärtäneet voimamme, Yhdysvaltain on aika vetää joukkonsa Lähi-idästä", Iranin asevoimien esikuntapäällikkö, kenraali Muhammed Baqeri sanoi.

7.00 Iranin hallituksen tiedottaja Ali Rabiei kiittää Twitter-viestissään vallankumouskaartia "menestyksekkäästä operaatiosta". Iran ei pyri sotaan mutta se vastaa murskaavasti hyökkäyksiin, Rabiei kirjoittaa.

6.38. Hentusen mukaan Yhdysvaltain vastaus riippuu kahdesta tekijästä: siitä, millaista tuhoa tukikohdissa on aiheutunut ja millaista tiedustelutietoa mahdollisista uusista iskuista Yhdysvallat saa. Yhdysvallat saattaa ryhtyä ennaltaehkäiseviin iskuihin, jos Iran vaikuttaa aikovan iskeä uudelleen. Yhdysvalloissa turvatoimia on lisätty siviilikohteissa muun muassa Washingtonissa, New Yorkissa ja Bostonissa, Hentunen kuvaa.

6.34 Yhdysvalloissa kaikki ovat varpaillaan ja odottavat mitä tuleman pitää, kuvaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen. Jos Trumpin vastaus on voimakas, aletaan puhua täyden sodan vaarasta, hän arvioi.

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Mika Hentunen arvio aamun tv-uutislähetyksessä, että Trumpin vastauksesta ohjusiskuihin riippuu, lähestytäänkö jo täyden sodan vaaraa.

6.28 Ohjusiskut olivat "lievin" Iranin harkitsemista kostoskenaarioista, Iranin korkeinta johtajaa ajatollah Ali Khameneita lähellä oleva lähde sanoo Iranin valtiontelevision mukaan.

6.11. Iranin vallankumouskaarti varoittaa Iranin vastaavan rajusti, jos Yhdysvallat kostaa ohjusiskut. Vallankumouskaarti varoittaa uusista iskuista yhdysvaltalaisiin tukikohtiin.

5:43 Iranilainen uutistoimisto Fars: Ukrainalainen matkustajakone on syöksynyt maahan Iranissa pian nousuun lähtönsä jälkeen lähellä pääkaupunki Teherania. Koneessa oli kaikkiaan 180 ihmistä. Uutistoimiston mukaan turman syynä ovat tekniset ongelmat. Fars kertoo, että kyseessä on Boeingin 737-kone. Henkilövahingoista ei ole tietoa.

5:32 Useat eri lentoyhtiöt ovat muuttaneet matkustajalentojensa reittejä välttäen Iranin ja Irakin ilmatilaa. Flightradar24-sivuston kautta voi seurata tilannetta reaaliajassa.

5:25 Pohjois-Irakin kurdialueen pääministeri Masrour Barzani ilmoittaa keskustelleensa tilanteesta Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa. Barzanin mukaan hän esitti Pompeolle ehdotuksia konfliktin kärjistymisen estämiseksi.

5:17 Yhdysvaltain perjantaina surmaama iranilainen kenraaliQassim Suleimani on haudattu, kertoo uutistoimisto Reuters. Suleimanin surma johti meneillään olevan konfliktin kiristymiseen Yhdysvaltain ja Iranin välillä.

5:06 Myös Tokion pörssi avautui rajuun laskuun.

5:05 Öljyn hinta on lähtenyt voimakkaaseen nousuun iskujen vuoksi. Raakaöljyn hinta pomppasi 4,5 prosenttia yli 65 dollariin tynnyriltä.

5:01 Presidentti Trump kertoo Twitterissä, että kaikki on hyvin ja parhaillaan arvioidaan iskujen aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi presidentti ylistää ”maailman tehokkainta ja parhaiten varusteltua” Yhdysvaltain armeijaa.

4:59 Yhdysvaltain armeijan lähteen alustavan arvion mukaan ohjusiskun kohteena olleessa al-Asadin tukikohdassa ei ollut yhdysvaltalaisia, kertoo uutiskanava CNN.

Viranomaisten mukaan Yhdysvallat odottaa aamun valkenemista selvittääkseen iskun seuraukset.

4:52 Japanin pääministeri Shinzo Abe peruu suunnitellut vierailunsa Saudi-Arabiaan, Arabiemiirikuntiin ja Omaniin iskujen vuoksi.

4:48 Puolustusministeriö vahvistaa, että Irakissa olevat suomalaiset sotilaat ovat kunnossa.

4:43 Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif twiittaa, että Iran käytti kohtuullisia itsepuolustuskeinoja YK:n artikla 51:n mukaisesti.

– Emme hae tilanteen kärjistymistä tai sotaa, mutta puolustamme itseämme kaikenlaisia aggressioita kohtaan, ulkoministeri tviittasi.

4:31 Iranin viestintäministeri kehottaa Twitterissä Yhdysvaltoja "painumaan helvettiin alueeltamme".

4:29 Valkoisesta talosta kerrotaan nyt, että iskuja ei kommentoida tämän päivän aikana enempää.

4:30 Yhdysvaltain viranomainen uutistoimisto AP:lle: Iranin ohjusiskuista ei ole aiheutunut henkilövahinkoja. Materiaalisia vaurioita on vähän, jos ollenkaan.

4:23 Iranin vallankumouskaartin mukaan iskut ovat vasta ensimmäinen askel. Vallankumouskaartin komentaja kehottaa Yhdysvaltoja vetämään joukkonsa alueelta.

4:22 Presidentti Trump puhunee illalla paikallista aikaa iskusta, kertoo CNN.

Klo 4:21 Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA kieltää kaikki amerikkalaislennot Irakin, Iranin, Omaninlahden, Saudi-Arabian yllä iskujen vuoksi.