Miesopettaja tuomittiin käräjillä yhdeksästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – kiistää hovissa seksuaaliset koskettelut ja yhdyntäliikkeet

Myös koulun entinen rehtori tuomittiin käräjillä, koska tämä ei puuttunut riittävästi opettajan käytökseen.

seksuaalirikokset
Huppariin pukeutunut mies kännykän kanssa.
Oikeuden mukaan yli nelikymppinen opettaja muun muassa lähetti nuorille pojille homoseksuaalisia viestejä ja kuvia.AOP

Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu helsinkiläiskoulun miesopettaja on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen, joka alkaa tänään käsitellä asiaa.

Mies tuomittiin joulukuussa 2018 yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan yli nelikymppinen opettaja muun muassa lähetti nuorille pojille homoseksuaalisia viestejä ja kuvia, hieroi tunneilla tiettyjen oppilaiden hartioita ja niskaa, silitteli heidän hiuksiaan, halasi heitä takaapäin ja kosketteli ja silitteli heidän reisiään.

Hän kiistää hovioikeudessa useiden koskettelujen seksuaalisuuden ja esimerkiksi sen, että olisi tehnyt yhdyntäliikkeitä yhtä oppilasta vasten. Hänen mukaansa koskettelu tai hieronta ei voinut objektiivisesti arvioiden olla seksuaalista. Hän myös kiistää syyllistyneensä rikokseen viestittelyssä, jossa hän lähetti 15-vuotiaalle kuvia sukupuolielimestään ja peräaukostaan. Hän sanoo, ettei ollut tietoinen siitä, että viestittelyn kohde oli alle 16-vuotias.

Oli saanut varoituksen

Opettaja oli oikeuden mukaan saanut kirjallisen varoituksen jo vuonna 2014, mutta oli varoituksesta huolimatta esimerkiksi viestitellyt oppilaiden kanssa sopimattomalla tavalla. Matematiikkaa opettanut mies kiisti käräjäoikeudessa kaikki syytekohdat. Hän myönsi teonkuvaukset osin oikeiksi, mutta katsoi, että menettelynsä ei täyttänyt lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöä.

Rikoslain mukaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on tuomittava henkilö, joka tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle koskettelemalla tai muulla tavoin seksuaalisen teon. Teon täytyy olla omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä. Tekoon voi syyllistyä myös saamalla lapsen ryhtymään edellä mainittuun tekoon.

Koskettelu ja viestittely oppilaiden kanssa oli tullut koulun tietoon jo ennen vuotta 2014. Koulu kuitenkin tyytyi tuolloin antamaan opettajalle varoituksen. Oikeuden mukaan opettajan rikollinen toiminta jatkui heti varoituksen antamisen jälkeen. Epäasiallisen toiminnan jatkuminen alkoi paljastua syksyllä 2016, ja koulu teki opettajasta rikosilmoituksen vuoden 2017 alkupuolella.

Myös koulun entinen rehtori tuomittiin helmikuussa 2019 sakkoihin, koska hän ei oikeuden mukaan ilmoittanut asiasta poliisille, vaikka tiesi seksuaalisesta viestittelystä. Hänenkään tuomionsa ei ole vielä lainvoimainen ja rehtorin syytettä käsitellään hovioikeudessa luultavasti alkuvuonna.

Asian arkaluonteisuudesta johtuen hovioikeus arvioi jo ennakkoon, että asia tullaan käsittelemään suljetuin ovin