1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranissa maahan syöksyneen matkustajakoneen turman syy epäselvä – kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat, joukossa 7 maan kansalaisia

Ruotsin ulkoministeriö vahvistaa, että osa kuolleista on ruotsalaista. Määrää selvitetään.

Iran
Lentokoneen osia turmapaikalla Teheranin lentokentän lähellä Iranissa keskiviikkona.
Lentokoneen osia turmapaikalla Teheranin lentokentän lähellä Iranissa keskiviikkona.Rohhollah Vadati / AFP

Ukrainalainen matkustajakone syöksyi varhain keskiviikkona maahan Iranissa pian nousuun lähtönsä jälkeen. Iranin viranomaisten mukaan kaikki koneessa olleet kuolivat.

Boeingin 737-800-tyyppisessä koneessa oli 176 ihmistä. Kone oli matkalla Kiovaan.

Ukrainan mukaan valtaosa kuolleista oli iranilaisia ja kanadalaisia. Joukossa oli myös useiden muiden maiden kansalaisia, muun muassa ukrainalaisia ja ruotsalaisia.

Suomen ulkoministeriö kertoo uutistoimisto STT:lle, että tämänhetkisten tietojen mukaan lennolla ei ollut suomalaisia.

Ainakaan toistaiseksi ei ole tietoa, että turma liittyisi Iranin ja Yhdysvaltain konfliktiin.

Iran aloitti yöllä kostoimet Yhdysvaltoja vastaan ja teki ohjusiskuja Yhdysvaltain tukikohtiin Irakissa.

Turman syytä tutkitaan

Turman syytä ei toistaiseksi tiedetä. Kone ei ollut lähettänyt hätäviestiä ennen maahansyöksyä, kertovat Iranin ilmailuviranomaiset iranilaisviestinten mukaan.

Koneen molemmat mustat laatikot on löydetty, mikä helpottaa turman tutkintaa. Toinen tallentaa lentotietoja, toinen ohjaamon keskusteluja.

Sekä Ukrainan Iranin-lähetystö että iranilaismedia arvelivat aluksi, että turman syy olisi tekninen vika. Myöhemmin Ukrainan lähetystö sanoi, että sen aiemmat kommentit eivät olleet virallisia, eikä maahansyöksyn syy ole selvillä, uutistoimisto Reuters kertoo. Uudessa lausunnossa lähetystö ei maininnut mitään moottoriviasta.

Kysyttäessä, saattoiko ohjus pudottaa koneen Ukrainan pääministeri Oleksiy Hontšaruk kehotti olemaan spekuloimatta ennen kuin turman tutkinnasta saadaan tuloksia.

Aiemmin myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti välttämään spekulointia ja vahvistamattomien teorioiden levittämistä turmasta. Zelensky keskeytti turman takia vierailunsa Omanissa.

Ukrainalaisen Ukraine International Airlines -yhtiön kone oli lähtenyt Teheranin kansainväliseltä lentokentältä, ja se syöksyi maahan pellolla Teheranin lounaispuolella melkein heti nousun jälkeen.

Iranin hallituksen edustajan mukaan koneen yksi moottori olisi syttynyt tuleen, jolloin lentäjä menetti koneen hallinnan.

Iran ei aio antaa mustia laatikoita yhdysvaltalaisille

Zelenskyi on määrännyt käynnistämään maahansyöksystä rikostutkinnan. Ukrainan ulkoministeri Vadym Prystaiko kertoo, että he ovat sopineet Iranin kanssa koordinoivansa turman tutkintaa. Ukrainalaistutkijoita sekä etsintäryhmä matkustaa Iraniin.

Iran ei aio antaa mustia laatikoita lentokonevalmistaja Boeingin ja yhdysvaltalaisten tutkittaviksi, sanoo maan siviili-ilmailujärjestön johtaja uutistoimisto Mehrille. Ukrainalaiset voivat sen sijaan olla mukana.

Ukrainan International Airlines -lentoyhtiön UIA:n mukaan maahan syöksynyt kone oli tarkastettu kaksi päivää aikaisemmin ja oli yksi sen parhaista. Lisäksi lentäjät olivat kokeneita, yhtiö sanoo.

UIA keskeytti turman jälkeen lennot Teheraniin.

Uhrien enemmistö Iranista ja Kanadasta

Ukrainan ulkoministerin mukaan uhrien joukossa on seitsemän maan kansalaisia, muun muassa kymmenen ruotsalaista.

Vadym Prystaiko kertoo, että uhreista 82 oli iranilaisia, 63 kanadalaisia, 11 ukrainalaisia, 10 ruotsalaisia, neljä afganistanilaisia, kolme saksalaisia ja kolme brittejä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Ruotsin ulkoministeriö vahvistaa, että osa kuolleista on ruotsalaista. Määrää selvitetään. Ruotsin ulkoministerin Ann Linden mukaan ruotsalaisuhreja voi olla enemmän (siirryt toiseen palveluun) kuin 10. Aftonbladetin mukaan jopa 17 uhrin pelätään olevan ruotsalaisia. Ainakin kaksi oli lapsia, lehti kirjoittaa. (siirryt toiseen palveluun)

Ruotsin ulkoministeriö selvittää uhrimäärää, kertoo Ruotsin televisio SVT. (siirryt toiseen palveluun)

Ruotsin päministeri Stefan Löfven on esittänyt osanottonsa omaisia ja ystäviä menettäneille. Löfven sanoi päivällä Suomen pääministerin Sanna Marinin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että kriisiorganisaatio selvittää ruotsalaisuhrien määrää. Hän painotti, että on tärkeää selvittää maahansyöksyn syy. Myös Marin esitti osanottonsa.

Kiovan lentokentän henkilöstö kertoo uutistoimisto AP:lle, että tähän aikaan vuodesta kyseisellä reitillä matkustaa muun muassa Ukrainassa opiskelevia iranilaisia, jotka palaavat talvilomalta.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Twitterissä kiertää video, jonka väitetään kuvaavan koneen putoamista.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lentoja reaaliaikaisesti seuraavan Flightradarin sivuilta selviää, että lentoyhtiön lennon 752 oli määrä lähteä kohti Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa kello 5.15 aamulla, kirjoittaa qatarilaismedia Al-Jazeera.

Sen mukaan lähtöaika kuitenkin viivästyi, ja kone olisi päässyt matkaan kello 6.12. Flightradar kertoo Twitterissä, että viimeiset tiedot koneesta saatiin kello 6.14 paikallista aikaa.

Turmakoneessa menehtyneiden omaisuutta Teheranin kansainvälisen lentokentän lähellä keskiviikkona.
Turmakoneessa menehtyneiden omaisuutta Teheranin kansainvälisen lentokentän lähellä keskiviikkona.Abedin Taherkenareh / EPA

Al-Jazeeran mukaan iranilaisen uutistoimiston Isnan Twitter-tilillä jaetulla videolla näkyy, kuinka heikko valo vilkkuu taivaalla hieman ennen räjähdystä.

Kone syöksyi pellolle Teheranin liepeillä.

Tuhansia Boeing 737-800 -koneita on käytössä eri puolilla maailmaa lyhyillä ja keskipitkillä lennoilla.

Lentoyhtiö UIA on tappiollinen yksityinen yhtiö, joka perustettiin Neuvostoliiton hajottua vuonna 1992. Sen koneilla on vuosien varrella ollut teknisiä ongelmia, mutta onnettomuuksia niille ei ole aiemmin sattunut. Yhtiön mukaan sen koneiden on todettu täyttäneen kansainväliset turvallisuusvaatimukset.

Päivitämme uutista.

Lähteet: AP, Reuters, STT, AFP

Lue seuraavaksi