1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi huonoimpia talviliikuntakausia vuosikymmeniin Kokkolassa – "Olisiko jo aika puhua ulkotekojäästä?"

Tilanne ei ole paljon parempi sisämaassakaan, sillä ladut ja harvat jääkentät on monin paikoin menetetty.

Talvisää
Santahaan luistelukentässä on pelkkä pohja.
Sari Vähäsarja / Yle

Kuluva talvi on hiihdon, luistelun ja jääkiekon ystäville vaikea Kokkolassa. Meneillään on yksi huonoimpia talvia, sanoo yli 40 vuotta liikuntapaikkoja hoitanut työnjohtaja Jorma Ruotanen.

– Varsinkin kun katsoo ennusteita, jotka näyttävät plussaa vielä seuraavat kymmenen päivää. Tällaista en muista.

Esimerkiksi Toholammilla ja Perhossa tilanne on lähes yhtä kehno. Toholammilla jää oli joulun aikaan muutaman päivän kovassa käytössä ja ladut hyvässä kunnossa, mutta nyt ladut ovat jäässä. Perhossa kolmeen kaukaloon ehdittiin tehdä jää ja sivakoimaankin päästiin, mutta sitten iski lämmin.

Kanta-Kokkolassa ei ole päästy jäädyttämään yhtään luistelukenttää. Pohjat on tehty, ja ne ovat vielä hyvät. Ruotanen pelkää, että viikon päästä nekin ovat mennyttä.

– Nyt näyttää pahalta.

Jos talven tulo venyy kovin pitkään, voi olla, että jäädytettävien kenttien määrää supistetaan.

– Täytyy ottaa järki käteen: jos mennään lähemmäs tammi-helmikuun vaihdetta, talvesta tulee niin lyhyt,. että kannattaako enää investoida suureen määrään kenttiä. Niitä on yli 20 pelkästään Kokkolassa. Jos vain keskittyy valvottuihin kenttiin, niin se voisi olla hyvä ratkaisu, sanoo Ruotanen.

Yleensä maaliskuun puolivälissä aurinko alkaa jo sulattaa kenttiä. Toissa keväänä luistelukentät kestivät Kokkolassa lähelle huhtikuuta ja viime vuonnakin maaliskuun kolmannelle viikolle.

Ulkotekojää tulevaisuuden ratkaisu?

Työnjohtaja Jorma Ruotanen on harmissaan harrastajien puolesta ja nostaa esiin esimerkiksi Helsingissä arkipäivää olevat ulkotekojäät, joihin turvautuminen voisi pelastaa monen luisteluintoisen talven.

– Olen odottanut, milloin siitä alkaa keskustelu. Nyt puheena olevat hankkeet (hybridiareena, harjoitushalli jne.) eivät palvele suurta yleisöä. Ne ovat niin lyhyitä jaksoja viikossa, mitä sieltä voidaan antaa. Ulkotekojää ei olisi mikään kauhea investointi: nykyään kylmän tekeminen on aika yksinkertaista, pohtii Ruotanen.

Myös hiihtäjien tilanne on huono. Takana on toki jo pätkä, jolloin sivakoimaan ehti, mutta nyt käyttökuntoisia latuja ei ole missään kaupungin alueella.

Santahaan ladut ovat surkeassa kunnossa.
Santahaassa hiihtohaluisia tervehtivät sahanpurut.Sari Vähäsarja / Yle

Ruotanen pääsi itsekin hiihtämään Santahaassa jopa kympin lenkkiä, nyt baanalla paistavat sahanpurut. Uudet ladut ajetaan kyllä heti, kun lunta tulee riittävästi.

Ratkaisut ovat kuitenkin luontoäidin käsissä. Santahakaan viime talvena jemmattu säilölumi päätettiin jättää odottamaan ensi talvea. Sitä on niin vähän, ettei lumella olisi tehty montakaan sataa metriä latua.

Suunnitelmana on odottaa pakkasia ja tykittää kasaan uutta lunta, jotta ensi talven varasto on komeampi.

– Mutta saa nähdä.

Kokkolan Santahaassa säilölunta kasassa.
Santahaan säilölumi jää tällä tietoa odottamaan ensi talvea. Tarkoitus on saada kasvatettua kasaa uudella tykkilumella.Sari Vähäsarja / Yle

Lähimatkailu voi auttaa

Ullavan Rahkosessa latu ja jääkenttä olivat kunnossa vielä viikonloppuna, mutta jo tiistaina nekin alkoivat olla mennyttä. Rahkosen koulun rehtori Ilkka Jäntti on huomannut, että jo Kokkolan sisällä talvisää vaihtelee.

– Rahkosessa on helposti 5–6 astetta kylmempää. Voi olla myös, että kantakaupungissa ei ole lunta ollenkaan, mutta kun Kaustiselta lähtee Rahkoseen päin, tuleekin talvi yhtäkkiä vastaan.

Koululaisten hiihto- ja luistelukausi voikin olla Rahkosessa pidempi kuin kantakaupungissa, mutta toisaalta joidenkin lajien harrastamisen mahdollisuudet taas ovat kauempana.

– Kyllähän meillä on todella hienot olosuhteet kaikkeen luontoon liittyvässä perusliikunnassa, ja viimeisimpänä saatiin frisbeegolfrata, joten pikku hiljaa laajenee meilläkin repertuaari.

Jäntti kehottaa katsomaan Kokkolan kaupungin nettipalvelua, joka kertoo liikuntapaikkojen tilanteen, mutta myös katsomaan esimerkiksi lähialueen jäähallien yleisövuoroja, jotka palvelevat myös lapsiperheitä.

Jäntti on käynyt perheenkin kanssa luistelemassa niin Teerijärvellä kuin Ullavan Rahkosessa.

– Se menee ihan leppoisasta perhematkailustakin. Kannattaa vähän avata silmiä: Kokkolasta ja lähialueelta löytyy hienoja paikkoja urheilla!

Lue seuraavaksi