Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin: Suomi tuomitsee Iranin ohjusiskut

Niinistön mukaan Suomi tulee edellyttämään, että Iranin viranomaiset antavat täyden selvityksen toimistaan.

Niinistön mukaan tällä hetkellä ei ole tiedossa, että iskut olisivat vaatineet uhreja. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Suomi tuomitsee Iranin tekemät ohjusiskut, kertoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Niinistön mukaan iskut on kohdistettu myös alueella toimiviin rauhaa turvaaviin joukkoihin. Presidentin mukaan kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa, että väkivallan kierre katkeaa.

Niinistö kertoo, että tällä hetkellä ei ole tiedossa, että iskut olisivat vaatineet uhreja. Kriisinhallintaoperaatioiden suomalainen henkilökunta on kunnossa.

– Tilanteen aiheuttamista vaikutuksista operaatioille Suomi on jatkuvassa yhteydessä muihin osallistuviin maihin, presidentin tiedotteessa sanotaan.

Iskun kohteena olleessa Erbilin tukikohdassa palvelee suomalaisia joukkoja. Niinistön mukaan Suomi tulee edellyttämään, että Iranin viranomaiset antavat täyden selvityksen toimistaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä Suomen tuomitsevan iskut. Marinin mukaan Suomi edellyttää, että Iran antaa selvityksen toimistaan.

Marinin mukaan asia on tänään esillä pääministeri Stefan Löfvenin kanssa Ruotsin vierailulla. Marin tekee tänään pääministerikautensa ensimmäisen vierailun Ruotsiin.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi tilannetta Twitterissä. Kaikkosen mukaan Isisin vastaisen operaation jatkomahdollisuuksia on arvioitava yhdessä liittouman muiden maiden kanssa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) toivoo Suomen ja Ruotsin yhdessä harkitsevan joukkojen vetämistä pois Irakista siitä huolimatta, että Nato-maat ovat päättäneet jäädä alueelle.

– Miksi vaarantaa suomalaisten sotilaiden turvallisuutta tilanteessa, jossa he eivät voi tehdä mitään, Niikko sanoo.

Ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) odotetaan ulkoasiainvaliokuntaan tekemään selkoa tilanteen kehityksestä ensi viikon tiistaina.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoo STT:n haastattelussa, että ennen kuin suomalaisjoukkojen mahdollisesta vetämisestä tehdään päätös, pitää olla tarkka arvio siitä, mitä alueella tapahtuu ja on tapahtumassa.

Kanervan mukaan olisi myös outoa, mikäli Suomi tekisi ratkaisun kansainvälisesti mandatoidun operaation osalta erikseen itse.

Myös puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Helena Partanen painottaa Ylen haastattelussa, että Suomen lähtökohtana kansainvälisissä operaatioissa on linjausten tekeminen yhdessä muiden operaatioihin osallistuvien maiden kanssa.

Lue myös: