Liukkauden torjunta on nyt erityisen vaikeaa – Meri-Lapissa hiekoitushiekkaa mennyt tuplasti

Esimerkiksi Torniossa on tänä talvena mennyt jo 78 rekan kasettikuormallista hiekkaa, kun viime vuonna sitä meni noin 40 kuormallista.

Teiden hiekoitus
Liukas tie.
Sekä Kemissä että Torniossa on tänä talvena käytetty tuplamäärä hiekoitushiekkaa viime vuoteen verrattuna.Toni Pitkänen / Yle

Meri- Lapissa katujen kunnossapito on ollut tänä talvena erityisen vaikeaa ja työntäyteistä. Vaihtelevien säiden vuoksi liukkauden torjunta on ollut vaativaa.

– Oman kymmenvuotisen työhistorian aikana en ole ennen tämmöistä talvea kokenut. Välillä on pakkasta, välillä sataa vettä ja on plussakelejä. Tämä talvi on ollut tosi haastava, Tornion katupäällikkö Janne Malila kuvaa.

Torniossa on tähän mennessä käytetty hiekoitushiekkaa lähes tuplamäärä viime talveen verrattuna.

Kaupungissa käytettiin viime vuonna hiekoitushiekkaa 2000 tonnia, kun tänä vuonna hiekkaa on käytetty jo 3900 tonnia.

– Viime vuonna hiekoitushiekkaa ja mursketta meni noin 40 kasettikuormallista, kun tähän päivään mennessä on mennyt 78 kuormallista eli tuplamäärä viime vuoteen verrattuna, Malila vertaa.

Myös Kemissä hiekkaa on mennyt ainakin tuplamäärä viime talveen verrattuna.

Pienissä kunnissa ikäihmisille apua liukkauden torjuntaan

Keminmaassa yli 75-vuotiaat kuntalaiset saavat hakea omalla ämpärillään hiekoitushiekkaa Käpyläntie nelosesta ilmaiseksi.

Tervolassa kunta ja Lions Club huolehtivat yhteistuumin senioreiden porraspielien hiekoituksesta.

– Ikäihmiset ovat saaneet joulutervehdyksenä Lions Clubin jakaman hiekkaämpärin. Kotipalvelu on puolestaan auttanut hiekoittamisessa ja ämpärin saa käydä täyttämässä ilmaiseksi kunnan hiekkavarastolla, kunnanjohtaja Mika Simoska kertoo.

Myös Simossa Lions club on lahjoittanut tänäkin talvena hiekoitusämpäreitä kotona asuville ikäihmisille. Kotipalvelu on hoitanut niiden jakamisen asiakkailleen.

Juttua korjattu klo 11.05. 200 000 tonnia muutettu 2000 tonniksi ja 390 000 tonnia 3900 tonniksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).