Toimittajalta: Entistä sekavammaksi menee – koko maailma jännittää nyt Trumpin vastausta

Presidentti astuu kameroiden eteen tänään iltapäivällä Suomen aikaa. Tuolloin tiedetään, tuliko Iranin ohjusiskuissa amerikkalaisia uhreja vai ei, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Iran
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aikaisemmin vakuuttanut, että maa vastaa Iranin hyökkäyksiin voimakkaalla vastaiskulla.Tasos Katopodis / EPA

WashingtonIranin vastaus komentajansa Qassim Suleimanin surmaamiseen oli odotettu. Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper varoitti tiistaina päivällä Washingtonissa, että on kyse ennemmin päivistä kuin viikoista, milloin Iran toteuttaa uhkauksensa kostoiskuista.

Sekin oli tiedossa, että Iran pyrkisi tässä vaiheessa iskemään ensisijaisesti sotilaskohteisin. Yhdysvaltain joukot kaikkialla Lähi-idässä olivat jo useita päiviä valmistautuneet pahimpaan.

Turvatoimia on lisätty Yhdysvalloissakin. Pääkaupunkiseudun liikenne on ruuhkautunut alkuviikosta Pohjois-Virginian puolella, koska siellä sijaitseviin tukikohtiin pyrkivät autot tutkitaan perin pohjin. Tukikohdat ovat suuria, joten jonot ovat pitkiä.

Yhdysvaltain suurkaupunkien turvatoimia on lisätty, vaikka katukuvassa se ei vielä näykään. Myös mahdollisten kyberhyökkäysten varalta ollaan varuillaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump höllensi aiempia puheitaan tiistaina. Hän sanoi, ettei Yhdysvallat iske kulttuurisesti arvokkaisiin kohteisiin Iranissa kuten hän aiemmin varoitti. Trump on uhannut iskeä kaikkiaan 52 kohteeseen Iranissa.

Trump lievensi puheitaan sen jälkeen, kun puolustusministeri Esper sanoi Yhdysvaltain noudattavan kansainvälistä lakia. Maailmanperintökohteiden pommittaminen olisi sotarikos.

Trump ei reagoinut verekseltään Iranin tekemiin ohjusiskuihin. Hänen kerrottiin kuitenkin seuraavan tilannetta herkeämättä, keskustelevan asevoimien johdon ja turvallisuusneuvonantajiensa kanssa.

Muutama tunti iskujen jälkeen Trump twiittasi ”kaiken olevan hyvin”, mikä ilmeisesti tarkoitti sitä, että iskuissa ei ole tullut yhdysvaltalaisia uhreja. Valkoinen talo kertoi, että Trump tulee kommentoimaan asiaa lehdistölle keskiviikkoaamuna eli Suomen aikaa iltapäivällä. Siinä vaiheessa tuhoista pitäisi olla tarkka kuva.

Trump viivyttelee ehkä myös siksi, että asiat eivät nyt mene niin kuin hän kaavaili. Öljyn hinta lähti heti iskujen jälkeen nousuun.

Iranin mahdollisesti aloittamalla epäsymmetrisellä sodankäynnillä, mikä tarkoittaa yllättäviä iskuja niin todellisessa kuin bittimaailmassakin, voisi olla arvaamattomia vaikutuksia.

Komentaja Suleimanin surmaamisen oikeutusta ja laillisuutta on alettu kyseenalaistaa myös Yhdysvalloissa. Edustajainhuone äänestää julkilausumasta, joka velvoittaisi presidentin kysymään kongressin suostumusta sotatoimille.

Trump on luvannut kotiuttaa joukot Lähi-idästä, mutta sen sijaan hän on viime päivinä joutunut lähettämään alueelle 3 500 sotilasta lisää.

Lue lisää:

Yle seuraa: Iran ampunut useita ohjuksia amerikkalaisia vastaan Irakissa – Kaikkonen huolissaan suomalaisjoukkojen turvallisuudesta

UPI:n Salonius-Pasternak: Trumpin vastaus Iranille riippuu amerikkalaisten sotilaiden kohtalosta

Iran iski Yhdysvaltain joukkoja vastaan, syttyykö nyt sota? Mitä siitä seuraisi? Lue lyhyet vastaukset