Matkailujäänmurtaja Sampo myytiin matkailuyhtiölle 965 000 eurolla

Kemin Matkailu Oy maksaa murtajan Kemin Satamalle viiden vuoden aikana. Hintaan sisältyy aiempia telakointi- ja korjauskustannuksia.

Jäänmurtaja Sampo
Jäänmurtaja Sampo pysähdyksissä Perämerellä kun turistit kelluvat meressä.
Kemin satamayhtiö on myynyt matkailujäänmurtaja Sampon Kemin Matkailu Oy:lle vajaalla miljoonalla eurolla.Risto Koskinen / Yle

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen kertoi Sampon kauppahinnan julki keskiviikkona. Matkailujäänmurtaja Sampon kauppahinta on 965 000 euroa. Hintaan sisältyy aiempia telakointi- ja korjauskustannuksia.

Matkailuyhtiö maksaa murtajan satamayhtiölle viiden vuoden aikana tasasuuruisissa erissä, yhteensä 193 000 euroa vuodessa.

Sampon kaupoista sovittiin joulun alla. Julkisuuteen siitä kerrottiin viime perjantaina. Tuolloin molemmat yhtiöt kieltäytyivät paljastamasta kaupan hintaa.

Tänään Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen kuitenkin lähestyi tiedotusvälineitä tiedotteella, jossa hinta myös kerrottiin.

– Näin päätettiin nyt omistajan taholla toimia tämän asian kanssa. Sampo on yleistä kiinnostusta herättävä, ja kun kauppahintaa ei heti kerrota, saattaa siihen liittyä erilaista spekulointia. Kun kyseessä ovat kaupungin sataprosenttisesti omistamat yhtiöt, halusin tuoda esiin sen, että mitään epämääräisyyksiä kauppoihin ei liity, Nissinen sanoo.

"Lopputulema on molemmille reilu"

Nissisen mukaan kauppahintaan sisältyy kustannuksia aiemmista telakoinneista ja korjauksista. Näiden osuutta kokonaishinnasta Nissinen ei kuitenkaan halua eritellä.

Sampolle tehtiin merkittävä telakointi viime vuonna. Nissisen mukaan se osaltaan teki yhtiöille haasteelliseksi löytää molempia osapuolia tyydyttävää kauppahintaa, koska telakointi- ja korjauskustannukset olivat kuitenkin kuusinumeroisia.

– Lopputulema on mielestäni molemmille yhtiöille reilu. Kauppatavara on huollettu, korjattu ja siinä kunnossa, että se pystyy hyvin toimimaan ja Kemin Matkailu on niihin kustannuksiin nyt osallistunut.

– Myös verottajan kanta asiaan on saatu. Tämä on perusteellisen prosessin läpikäynyt. Matkailullinen liiketoimintariski kuuluu nyt matkailuyhtiölle. Nyt toivottavasti kaikki pääsevät keskittymään ydinhommiinsa ja isoihin haasteisiinsa, Nissinen sanoo.

Kemin kaupunginhallitus teki jo vuonna 2017 omistajaohjauspäätöksen Sampon myymisestä matkailuyhtiölle.

8.1. klo 16.37 Korjattu kauppahinnan maksuaikataulua koskenutta lausetta.

Lisää aiheesta:

Kemin matkailuyhtiö osti satamalta jäänmurtaja Sampon – kauppahintaa ei paljasteta, alus jatkaa vuokramiehistöllä