Hyppää sisältöön

Pääministerit Löfven ja Marin keskustelivat pitkään Iranin ja Irakin tilanteesta – Marin joukkojen vetämisestä: "Suomi ei tule toimimaan yksin"

Suomen ja Ruotsin pääministerit kertoivat käymistään keskusteluista Löfvenin kesäasunnolla Harpsundissa.

Sanna Marin och Stefan Löfven tittar på varandra under en presskonferens i Harpsund.
Pääministerit Marin ja Löfven pitivät tiedotustilaisuuden Harpsundissa. Kuva: EPA

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) on kautensa ensimmäisellä vierailulla Ruotsissa.

Tiedotustilaisuudessa Harpsundissa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kiitti Marinia pian pääministerikauden aluksi tehdystä vierailusta Ruotsiin.

Hän uskoi hyvän yhteistyön maiden välillä alati vahvistuvan Marinin kaudella.

Marinin vierailupäivää on varjostanut Iranissa sattunut lento-onnettomuus, jossa myös ruotsalaisia on kuollut. Löfven sanoi, että uhrien tarkkaa määrää selvitetään kiivaasti.

Löfven totesi, että Iranin ja Irakin tilanne ja Iranin kriisi Yhdysvaltain kanssa nousivat voimakkaasti esiin myös tapaamisessa Marinin kanssa. Sekä Ruotsilla että Suomella on Irakissa omia sotilaita.

Marin: Joukot lähtevät, jos Irakin hallitus pyytää

Ylen kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel kysyi pääministereiltä, miten nämä suhtautuvat siihen, että Irak haluaa ulkomaiset joukot pois maasta.

Pääministeri Marin totesi Suomen olevan osa kansainvälistä operaatiota ja ratkaisut on tärkeä tehdä yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

– Suomi ei tule varmasti yksin tässä toimimaan, vaan keskustelemme tiiviissä yhteistyössä muiden operaatioon osallistuvien maiden kanssa, niin Ruotsin kuin muidenkin.

Marin totesi myös, että Irakin parlamentti on toivonut ulkomaisten joukkojen lähtemistä, mutta on epäselvää, tuleeko Irakin hallitus vaatimaan samaa.

– Jos näin olisi, on aivan selvää, että siinä tilanteessa emme voisi enää maassa toimia.

Stefan Löfven oli samaa mieltä. Hän totesi, että kansainväliset joukot ovat maassa Irakin hallituksen pyynnöstä ja jos Irakin hallitus niin päättää, joukkojen mandaatti päättyy.

Pääministerit tuomitsivat Iranin iskut

Marin sanoi pitävänsä kansainvälisten joukkojen läsnäoloa alueella tärkeänä.

Molemmat pääministerit tuomitsivat Iranin iskut kansainvälisiä kriisinhallintajoukkoja kohtaan ja vetosivat osapuoliin tilanteen rauhoittamiseksi.

Pääministereiltä tingattiin, tuomitsevatko he myös ohjusiskun, jolla Yhdysvallat surmasi iranilaisen kenraalin Qassim Suleimanin.

Stefan Löfven vastasi kysymykseen toteamalla, että tapahtumien kulkua tutkitaan, mutta pääministerit tuomitsevat nimenomaan kaikki iskut kansainvälisiä kriisinhallintajoukkoja vastaan.

Pääministeri Marin kertoi puheenvuoronsa aluksi surunvalittelunsa Iranissa tapahtuneen lentoturman ruotsalaisuhrien vuoksi.

Marin aloitti puheenvuoronsa ruotsiksi ja vaihtoi hetken kuluttua suomen kieleen. Myös hän painotti Suomen ja Ruotsin erityistä suhdetta ja uskoi tuon suhteen kehittyvän entisestään myönteiseen suuntaan.

Marin: Ruotsalaisten työllisyystoimet kelpaavat malliksi

Pääministeri Marin totesi hallituksensa tavoittelevan 75 prosentin työllisyysastetta. Hän kehui Ruotsin saavutuksia erityisesti ikääntyneiden ja maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden työllistymisessä.

– Tässä on varmasti paljon opittavaa myös Suomessa, Marin sanoi.

Pääministereiltä kysyttiin myös työajan lyhentämisestä, jonka pohtimisesta Sanna Marin on saanut runsaasti huomiota.

Marin totesi uskovansa, että pitkällä tähtäimellä tuottavuuden kasvun hyödyt jatkossakin jakautuvat myös palkansaajille muun muassa työajan lyhentymisenä.

– Hallitusohjelmassa sitä ei tälle hallituskaudelle olla asetettu tavoitteeksi, Marin muistutti.

Stefan Löfven totesi hyvien työehtojen olevan aina sosiaalidemokraateille tärkeitä. Hän sanoi, että työaikaa voidaan lyhentää monilla sosiaalipoliittisilla keinoilla, mutta tuntimääräiset työajan muutokset ovat työmarkkinaosapuolten asia.

– Siinä ammattiliitossa, jota itse johdin monta vuotta, neuvottelimme 75–80 tunnin lyhennyksen vuosityötaikaan, Löfven muisteli.

Suomen pääministeri sai poikkeuksellista huomiota

Marinin ensivierailu pääministerinä on ollut poikkeuksellisen mediahuomion kohteena, kirjoittaa Ylen pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Pääministereiden tapaamisen asialista on ollut perinteinen. Valtioneuvoston kanslian mukaan pääministerit keskustelevat muun muassa kahdenvälisistä suhteista, Itämerestä, Euroopan turvallisuudesta, EU:n taloudesta ja tulevaisuudesta sekä ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä.

Ruotsin-vierailun jälkeen pääministeri Marin matkustaa perjantaiksi Viron pääministerin Jüri Rataksen vieraaksi Tallinnaan.

Lue lisäksi: