Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntajohtajilla on täysin eri näkemys Etelä-Savon liittämisestä Kaakkois-Suomeen – Viialainen kannattaa ja Mikkola vastustaa

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntajohtajat näkevät aluekehittämisen asiantuntija Timo Aron ajatuksen laajemmasta Kaakkois-Suomesta hyvin eri tavoin.

maakunnat
Tyyni Saimaan
Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntajohtajat ovat eri linjoilla siitä, voisiko tai pitäisikö Etelä-Savo liittää Kaakkois-Suomeen.Kare Lehtonen/Yle

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntajohtajilla on täysin erilainen käsitys Etelä-Savon liittämisestä Kaakkois-Suomeen.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen suhtautuu myönteisesti ajatukseen Etelä-Savon liittämisestä Kaakkois-Suomeen, kun taas Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola ei missään nimessä kannata suurta maakuntaa.

– En jaksa uskoa, että niin ison maakunnan myötä yhteen hiileen puhtaltaminen parantuisi ainakaan. Ja todettakoon vielä, että jos maakunnan tehtävät ovat ne, mitkä ne ovat nyt eikä mitään radikaalia maakuntauudistusta ole tulossa, niin ajatus ei tunnu relevantilta ollenkaan, Mikkola sanoo.

Mikkola kertoo, että hän ei "kuulu siihen koulukuntaan, että hallinnon rajoja muuttamalla voitaisiin saada vaurautta lisää".

Etelä-Karjalan maakuntajohtajan Matti Viialaisen mukaan suurempi maakunta turvaisi esimerkiksi sote-palvelut, parantaisi yritysten ja teollisuuden toimintaedellytyksiä sekä vahvistaisi korkeakoulujen opiskelijamäärää.

Jos Kaakkois-Suomen maakunta laajenisi, kuntien olisi tärkeää huolehtia lähipalvelujen ja lähidemoratian toteutumisesta myös pienillä paikkakunnilla. Kun luottamushenkilöiden paikat vähenevät, on riskinä, etteivät jotkut alueet saa ääntään kuuluviin isommassa alueessa, ja sen maakuntavaltuustossa.

– Mutta laithan ovat kaikille samat, eli kyllä palvelut on turvattava ihmisille tasa-arvoisesti asuinpaikasta riippumatta. Eli hallinnon täytyy olla sillä mielellä neutraali, ettei siellä vain vedetä jonkun keskushallinnon pussiin päätöksiä, vaan koko alueesta on kannettava huolta, Viialainen sanoo.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johtava asiantuntija Timo Aro esitti alkuviikosta Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) näkemyksensä Suomen uudesta aluejaosta. Hän liittäisi Etelä-Savon osaksi Kaakkois-Suomea.