Nuoret lääkärit antavat viisi tähteä Pieksämäen terveyskeskukselle sekä Savonlinnan ja Mikkelin keskussairaalalle

Viidellä tähdellä palkitaan tänään lääkäripäivillä yhteensä 33 koulutuspaikkaa.

Pieksämäki
Jesper Perälä
Nuorten lääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Jesper Perälä kertoo, että parhaissa koulutuspaikoissa perehdytys ja ohjaus on järjestetty hyvin. Tiia Lillkvist/ Yle

Pieksämäen terveyskeskus ja molemmat maakunnan keskussairaalat saavat hyvät arvosanat nuorilta lääkäreiltä.

Pieksämäen terveyskeskus ja Savonlinnan sekä Mikkelin keskussairaalat saavat täydet viisi tähteä erikoistuvien lääkärien koulutuspaikkoina tänään julkistetussa Nuorten lääkärien yhdistyksen ja Suomen Lääkäriliiton selvityksessä (siirryt toiseen palveluun) (Nuorten lääkärien yhdistyksen verkkosivut).

Nuoret lääkärit antoivat kyselyssä erikoistumispaikoistaan suosituksia, neutraalia palautetta tai kritiikkiä, joiden perusteella koulutuspaikat asetettiin myös tarkempaan paremmuusjärjestykseen. Pieksämäen terveyskeskus sijoittuu peräti viiden parhaan koulutuspaikan joukkoon tässä vertailussa. Savonlinnan ja Mikkelin keskussairaalat sijoittuvat niinikään yhdentoista parhaan joukkoon.

Parhaissa koulutuspaikoissa perehdytys ja säännöllinen ohjaus on järjestetty hyvin ja niille on järjestetty aikaa. Lisäksi erikoistuvalle lääkärille on nimetty ohjaaja.

– Pitää muistaa, että erikoistuvan lääkärin pitää omaksua paljon uusia, vaativia asioita. Se, että koulutuspaikan edellytykset oppimiselle ovat kunnossa, on ensiarvoisen tärkeää, sanoo Nuorten lääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Jesper Perälä.

Jaksaminen puhuttaa nuoria lääkäreitä

Jesper Perälä korostaa, että iso merkitys on sillä, miten työnantajat suhtautuvat jaksamisasioihin. Uuden oppiminen suuren työkuorman alla on haastavaa. Selvityksessä ilmeni, että työssä uupuminen ja osaamistavoitteiden puuttuminen huolestuttavat nuoria lääkäreitä.

Perälä arvioi, että hyvä kokemus erikoistumisajalta voi vaikuttaa myös myöhempään työpaikan valintaan.

– Jos on ollut sellaisessa koulutuspaikassa, jossa asiat on järjestetty hyvin, vaikuttaa se myös myöhemmin valintoihin. Työpaikat, jotka ovat hyviä paikkoja koulutettavia, ovat yleensä myös hyviä paikkoja kouluttajille. Silloin ohjaavilla lääkäreillä on myös aikaa tehdä sitä ohjaustoimintaa.

Keskiviikkona lääkäripäivillä viidellä tähdellä palkitaan yhteensä 26 koulutuspaikkaa.

8.1.2020 kello 15:05: Korjattu viiden tähden palkinnon saajien määrä, oikea määrä on 26 palkittua. Alunperin tekstissä kerrottiin 33 koulutuspaikan saavan palkinnon.