Penkkareita vietetään tänä vuonna kahdessa erässä – Helsingissä abit juhlivat viikkoa myöhemmin kuin Tampereella ja Turussa

Ylioppilaskokeen uudistus poisti lukioiden yhteisen penkkaripäivän. Ensimmäisenä juhlivat abit saavat viikon lisää lukulomaa.

penkkarit
abiajelu Tampere
Tamperelaisabien penkkarit aikaistuvat tänä vuonna viikolla. Kuva viimevuotiselta penkkariajelulta Tampereelta.

Tampereen Hatanpää lukion abiturientit Aatu Hokkanen ja Jaakko Rantamäki aloittelevat viimeisiä varsinaisia kouluviikkojaan ristiriitaisissa tunnelmissa – aikaa penkkareihin on enää neljä viikkoa ja ne ovat tekemistä täynnä.

– Nyt on tiukka loppuspurtti. Lukujärjestyksessä on muun muassa neljä abikurssia, joilla kerrataan kunkin aineen kaikkien lukiokurssien asiat. Eli viimeisiä viedään, mutta kovaa pitää painaa, Rantamäki kertoo.

Samaan aikaan pitää valmistella penkkareita, joita vietetään Tampereella jo 6. helmikuuta eli viikkoa aiemmin kuin ennen.

– On ihan hyvä, että penkkarit aikaistuvat ja lukulomaa jää viikko enemmän. Mutta penkkarit tulevat nyt tosi äkkiä joulun jälkeen. Onhan tämä kiireistä aikaa, sanoo Aatu Hokkanen.

Ylioppilaskokeen uudistus vei perinteisen päivän

Tänä vuonna penkkareita juhlitaan Suomessa kahdessa erässä. Tampereen ja muun Pirkanmaan tapaan 6. helmikuuta on penkkaripäivä muun muassa Turussa, Joensuussa ja Lahdessa. Viikkoa myöhemmin – eli perinteiseen penkkariaikaan – juhlitaan esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla, Rovaniemellä ja Seinäjoella.

Pirkanmaalla päädyttiin aiempaan päivään yhteisellä päätöksellä seutuyhteistyön nimissä, kertoo Oriveden lukion ja yhteiskoulun rehtori Jari Hildén.

– Koulun arkeen tämä aikataulutus sopii oikein hyvin. Kevät on kaikin puolin aika kireä ja yhtenä ajatuksena tässä on ollut se, että näin saadaan enemmän aikaa lukemiseen.

Syynä yhteisen penkkaripäivän poistumiseen on ylioppilaskokeen uudistus, joka poisti erilliset kielten kuuntelut. Aiemmin penkkareita vietettiin heti kuunteluiden jälkeen helmikuun puolivälissä.

Aatu Hokkanen ja Jaakko Rantamäki
Aatu Hokkanen ja Jaakko Rantamäki iloitsevat viikkoa pitemmästä lukulomasta.Mari Vesanummi / Yle

Koulut voivat päättää penkkareiden ajankohdasta itse. Jo viime vuonna esimerkiksi Nurmeksen lukiossa abit juhlivat viikkoa aikaisemmi. Selvästi suurin osa kouluista järjesti kuitenkin penkkarit perinteiseen aikaan.

Rehtorin näkökulmasta on hyvä, että koulut voivat järjestää penkkarit itselleen parhaiten sopivaan aikaan.

– Onhan se ollut tiedotusvälineille selkeää, kun penkkarit ovat olleet kaikkialla samaan aikaan. Mutta kyllä se lähempänä käytännöllisyyttä on, että lukiot voivat päättää, miten tekevät. Penkkarit ovat kuitenkin paikallisia juhlia ja rituaali, Jari Hildén sanoo.

Lukion opetussuunnitelma muuttuu seuraavan kerran vuoden 2021 syyslukukauden alkaessa. Hildénin mukaan uusi suunnitelma voi sisältää hyvinkin erilaisia jaksotuksia kuin nykyisessä on käytössä.

– Siinä vaiheessa tällanen joustavuus on entistä tärkeämpää.

Lue myös:

Satavuotinen penkkariperinne murtuu tänä keväänä – juhlapäivän ajankohta vaihtelee jopa maakunnan sisällä

Lukiolaisten vuosikymmenten perinne muutoksen kourissa – Penkkareita ja vanhojen tansseja ei enää ensi vuonna vietetä heti yo-kuunteluiden jälkeen