Kansainvälisten joukkojen tukikohtiin hyökättiin Irakissa, osapuolia kehotetaan malttiin – Tämä Iranin yöllä tekemistä iskuista tiedetään

Toisessa hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa tukikohdassa on suomalaissotilaita, jotka selvisivät iskusta vammoitta.

Iranin vallankumouskaarti ampui yöllä useita ohjuksia kahteen Irakin armeijan lentotukikohtaan, Ain al-Asadissa ja Erbilissä. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Iran iski yöllä ohjuksilla kahteen Irakissa sijaitsevaan sotilastukikohtaan, joihin on sijoitettu yhdysvaltalaisia ja muita ulkomaalaisia joukkoja. Isku oli viimeisin käänne Yhdysvaltain ja Iranin kiristyneissä väleissä.

Öinen hyökkäys oli vastaus Yhdysvaltain viime viikolla tekemään iskuun, jossa Iranin vallankumouskaartin komentaja Qassem Suleimani kuoli.

Tämä yöllisistä iskuista tiedetään nyt:

Toisessa iskukohteessa suomalaissotilaita

Iranin vallankumouskaarti ampui yöllä useita ohjuksia kahteen Irakin armeijan lentotukikohtaan, Ain al-Asadissa ja Erbilissä. Tukikohtiin on sijoitettu amerikkalaissotilaita sekä muita liittouman joukkoja.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, ovatko iskut vaatineet henkilövahinkoja. Iskut eivät olleet kovin tarkkoja, sillä ohjuksia osui myös kauas aiotuista kohteista.

Erbilin tukikohdassa on myös suomalaissotilaita. Suomen puolustuministeriön mukaan suomalaiset sotilaat ovat kunnossa.

Trump: Kaikki on toistaiseksi hyvin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi aamuyöllä Suomen aikaa, että kaikki on toistaiseksi hyvin. Trumpin on kerrottu seuraavan tilanteen kehittymistä.

Trumpin on määrä kommentoida tilannetta iltapäivällä Suomen aikaa.

Presidentin virka-asunnon Valkoisen talon ympäristössä turvatoimia on vahvistettu.

Turvatoimia Valkoisen talon ympäristössä on tehostettu. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Iran sanoo tekemiään iskuja oikeutetuksi itsepuolustukseksi

Iranin ulkoministerin Mohammed Javad Zarifin mielestä Iranin tekemä ohjusisku yhdysvaltalaiskohteisiin Irakissa oli oikeutettua itsepuolustusta.

Iranin presidentti Hassan Ruhani sanoo Yhdysvaltain katkaisseen käden kenraali Qassem Suleimanilta, mutta Yhdysvaltojen jalkojen katkeavan alueella vastauksena tekoon.

Iranin iskut on tuomittu laajalla rintamalla

Kansainvälinen yhteisö on laajalti tuominnut Iranin tekemän öisen iskun. Poliittiset johtajat vaativat osapuolia pidättäytymään tilanteen kiristämisestä entisestään.

Myös Suomi on tuominnut iskut tasavallan presidentti Sauli Niinistön suulla.

Bangkokin pörssissä seurattiin keskiviikkoaamuna laskevia kursseja. Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

Yön tapahtumat näkyivät välittömästi maailmalla

Yön tapahtumilla on seurannaisvaikutuksia, jotka näkyivät heti eri puolilla maailmaa.

Öljyn hinta pomppasi ja pörssikurssit notkahtivat välittömästi iskujen jälkeen.

Useat lentoyhtiöt, myös Finnair, ovat ilmoittaneet muuttavansa lentoreittejään välttääkseen lentämisen Iranin ja Irakin ilmatilassa.

Voit seurata tilanteen kehittymistä hetki hetkeltä: