Maakuntaennuste arvioi Varsinais-Suomen kasvun jatkuvan, vaikka vauhti hidastuu

Yrittäjiä huolettaa osaavan työvoiman saatavuus tulevaisuudessa.

Naantali
mies hitsaa.
Yrittäjät arvioivat, että maakuntaan syntyy tänä vuonna tuhansia uusia työpaikkoja. Arkistokuva.Ville Välimäki / Yle

Varsinaissuomalaiset yritykset odottavat tänäkin vuonna sekä liikevaihtonsa, kannattavuutensa, henkilöstömääränsä että investointiensa kasvavan. Keskiviikkona julkistetetun maakuntaennusteen perusteella yrittäjät arvioivat kasvun kuitenkin hidastuvan hieman viime vuodesta.

Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsenyritykset ennakoivat, että tänä vuonna syntyy tuhansia uusia työpaikkoja. Huolta aiheuttaa osaavan työvoiman saatavuus tulevaisuudessa. Paikallisen sopimisen ja työsuhteiden joustavuuden kehittäminen nousevat yrittäjien mielestä tärkeimmiksi työvoiman saatavuutta edistäviksi tekijöiksi.

Maakuntaennusteen liikevaihdon kasvua ennakoiva saldoluku on 29. Se on laskenut viime vuodesta viisi yksikköä. Kannattavuusodotusten saldoluku on 20, jossa on laskua yhden yksikön verran. Myös henkilöstön määrän kasvu arvioidaan hieman heikommaksi kuin viime vuonna.

– Yritysten kasvu jatkuu, vaikka vauhti laantuu hieman viime vuodesta, arvioi Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter tiedotteessa.

Seutukuntakohtaisessa vertailussa talousodotukset ovat nousseet eniten Loimaan seudulla. Toimialavertailussa selvästi muita myönteisemmissä tunnelmissa on tietotekniikka-ala, jonka kasvu jatkuu vahvana. Luottavaisimpia taloutensa kasvuun ovat suuren kokoluokan pk-yritykset.

Maakunnan yrittäjyysilmapiiri on säilynyt lähes yhtä hyvänä kuin viime vuonna. Kunnan ja yrittäjien välisen yhteistyön arvioidaan parantuneen koko maakunnan tasolla viime vuodesta. Parhaat arvosanat yrittäjiltä saavat Naantali ja Lieto.