Hollola haluaa suojata koululaisia nettiahdistelulta – kokemuksia kerätään asiantuntijoilta eli nuorilta

Kaikkiaan kahdeksan kuntaa on saanut valtiolta rahoitusta verkossa tapahtuvan houkuttelun ja ahdistelun ehkäisemiseen. Hollolassa opetusmateriaalien valmisteluun otetaan avuksi kokemusasiantuntijoita eli 7.–9.-luokkalaisia.

Grooming (Seksuaalirikos)
Kaksi nuorta kännyköillään.
Nuoria älypuhelimiensa kanssa. Arkistokuva.Sari Vähäsarja / Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää miltei miljoona euroa verkossa tapahtuvan lasten ja nuorten houkuttelun eli groomingin sekä hyväksikäytön ehkäisyyn. Yksi tukea saavista paikkakunnista on Hollola, joka saa vajaat 39 000 euroa.

Hollolassa tavoite on mm. lisätä alakouluikäisten lasten tietämystä netin varjopuolista sekä antaa heille toimintamalleja häirinnän kohtaamiseen ja rajojen asettamiseen.

Myös lasten vanhemmille tehdään infopaketti aiheesta vanhempainilloissa käytettäväksi. Hollola haluaa lisätä vanhempien, lasten ja nuorten vuoropuhelua seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

Nuorten seksuaalinen häirintä ja houkutteluyritykset ovat sosiaalisessa mediassa yleisiä ongelmia. Hollolan hankkeessa kuullaan paikallisten yläkoululaisten kokemuksia, joita käytetään oppimateriaalien valmistelussa.

Avustusta on myönnetty kaikkiaan kahdeksalle paikkakunnalle. Eniten tukea saa Oulu, reilut 620 000 euroa.