Sadat ihmiset etsivät rakettia säikähtänyttä koiranpentua – paha virhe etsinnöissä voi estää Terttu-koiran löytymisen

Suuri etsijäjoukko saattaa ajaa koiraa vain kauemmas etsijöistään.

koira
Ilmoitus kadonneesta koirasta Facebookissa.
Kadonnutta koiranpentua on etsitty myös somen avulla. Tertun tuntomerkkeihin kuulu se, että sillä on musta tupsu ruskean hännän keskellä ja hännän pää on valkoinen. Kuvakaappaus Facebookista

Terttu-koira istuu tonttulakki päässään kodin lämmössä jouluaattona. Söpöstä tapauksesta otetaan kuva, joka kohta tulisi olemaan tuhansien ihmisten nähtävillä. Sitä ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tiedetty.

Koiran omistaja, imatralainen Jarno Kotanen lähtee uudenvuodenaattona ulos katsomaan raketteja. Mukana on myös Terttu-koira.

– Tertun lisäksi mukanani oli myös aikuinen koira, joka ei pelkää raketteja. Vähän hölmösti ajattelin, että kolmen kuukauden ikäinen pentukoira ottaisi mallia aikuisesta koirasta, kertoo Kotanen.

Jarno Kotanen katsoo rakettien ampumista vartin ja seuraa Tertun reaktioita paukkeeseen. Lopulta Kotanen innostuu itsekin ampumaan yhden raketin. Ennen raketin sytyttämistä hän tarkistaa, että koiranpentu on vieressä. Mies ihailee taivaalle ampumansa raketin.

– Katsoin raketti posahtamista taivaalla, sitten käännyin katsomaan uudestaan, niin koiraa ei enää paikalla ollutkaan.

Mukana iso joukko etsijöitä

Koiranpennun karattua Kotanen lähtee seuraamaan jälkiä, jotka johtavat läheiseen metsään.

– Heti lähdettiin etsimään koiraa ja jäljet löydettiin. Ne johtivat lähimetsään. Siellä jäljet johtivat pensaikkoon, mistä en enää löytänyt jälkiä mihinkään suuntaan.

Seuraavana päivänä paikalle tilattiin vainukoirat. Ne seurasivat samoja jälkiä, jotka ihmiset olivat edellisiltana löytäneet. Oletettavaa oli, että Terttu-koira olisi edelleen lähimetsässä.

Nyt koiraa on etsitty jo kymmenen päivän ajan isolta alueelta. Mukana on suuri joukko vapaaehtoisia etsijöitä. Loppiaispäivänä koiraa etsi 50 ihmistä.

– Luojan kiitos täällä on tosi paljon ihmisiä, jotka etsivät Terttua. Facebookissa etsintää seuraa 300 ihmistä ja siellä koko ajan sovitaan, mistä etsitään ja mitä tehdään, kertoo Jarno Kotanen.

Koiraa on etsitty vainukoirien ja ihmisten avulla. Lisäksi karkuria on koitettu houkutella esiin ruoan tuoksulla esimerkiksi yögrillauksen avulla.

Iso etsijäryhmä tekee hallaa koiran etsinnöissä

Aluksi Etsijäkoiraliitto oli mukana Terttu-koiran etsinnöissä. Liitto jäi pois etsinnöistä, koska iso ihmisjoukko etsijöinä ei kuulu heidän toimintatapoihinsa.

Etsijäkoiraliitosta kerrotaan, että iso etsijäryhmä vaikeuttaa koiran löytymistä.

– Kaikkein pahintahan on, että otetaan isompi porukka ramppaamaan ja etsimään koiraa. Se on todella uhkaava tilanne. Karkurikoira ottaa sen jahtaamisena, kuvailee tiedottaja Päivi Rosqvist Etsijäkoiraliitosta.

Lisäksi iso porukka etsijöitä voi sekoittaa hajulähteet, joilla etsijäkoira voisi saada vainun karkurista. Rosqvist sanoo kuitenkin ymmärtävänsä koiria etsiviä ihmisiä.

– Hyvää tällä tarkoitetaan varmasti, mutta iso porukka pääsääntöisesti aiheuttaa enemmän ongelmia. Siinä pelotetaan eläintä.

Omistaja on usein itsekin paniikissa, kun neuvoja tulee ympärillä olevilta ihmisiltä.

Ilmoitus kadonneesta koirasta Facebookissa.
Kolmen kuukauden ikäinen Terttu-koira katosi Imatralla uudenvuodenaattona. Terttua on etsinyt iso joukko ihmisiä. Kalle Purhonen / Yle

Miten sitten houkutella karkuri kotiin?

Jos koira on lähtenyt karkuun, sen kutsuminen ja huutelu voivat olla turhaa.

– Huutelu voi paineistaa koiraa, vaikka se olisi omistaja, joka koiraa huutaa. Koira on karattuaan stressaantuneessa ja jopa villiintyneessä tilassa. Se ei ole enää se kotikoira, joka iloisesti tulee, kun omistaja kutsuu. Huutelu on paineistusta ja koira lähes poikkeuksetta lähtee karkuun, neuvoo Päivi Rosqvist.

Huutelun sijaan pitäisi rauhoittaa tilanne ja olla lähes paikallaan. Tilanteesta pitäisi tehdä rauhallinen, jotta koira voisi palata.

Seuraavaksi pitäisi vetää hajujälkiä esimerkiksi kotiin tai paikkaan, jonne koira halutaan.

– Esimerkiksi sukkahousuihin laitetaan tonnikalaa, jota vedetään säteittäin eri puolilta kotiin päin. Koira tulee rauhoituttuaan hajujälkiä pitkin houkuttelupaikkaan, kertoo Päivi Rosqvist Etsijäkoiraliitosta.

Jos koira ei ole karannut kotoa vaan muualta, kannattaa omistajan jäädä katoamispaikalle joksikin aikaa ilman huutelua. Jos on pakko lähteä pois, niin paikalle kannattaa jättää omaa hajua, esimerkiksi pipon ja hanskat.

Koiran vahvaa hajuaistia kannattaa myös käyttää hyväkseen etsinnöissä esimerkiksi grillaamalla tai jättämällä ruokaa esille.

– Grillauksella on kaksi tarkoitusta. Ruoan haju houkuttelee koiraa. Lisäksi koira karattuaan voi olla metsästysmielentilassa, jolloin sillä ei välttämättä ole nälkä. Silti ruoan haju rauhoittaa. Silloin koiran päähän voi tulla ajatus, etten olekaan suuri metsästäjä vaan kotikoira, neuvoo Rosqvist.

Lisäksi grillaus ja ruokkiminen pitää karkurin todennäköisemmin pienemmällä alueella, jolloin myös koiran stressitaso laskee ja etsiminen helpottuu.

Grillituoksut eivät välttämättä toimi pennun katoamisessa

Grillauskeinoa on käytetty myös Terttu-koiran etsinnöissä. Tähän mennessä kuitenkaan tulosta ei ole tullut. Yhtenä iltana esiin asetut ruoat kuitenkin katosivat.

– Ruoat oli hävinnyt syöntipaikalta. Emme olleet varmoja, kuka on käynyt siellä syömässä, pohtii koiranomistaja Jarno Kotanen.

Grillaus tekee tilanteesta myös rauhallisen, jolloin koira voi lähestyä ihmistä. Rosqvist muistuttaakin, että karkurin pitää antaa tulla ihmisen luokse, eikä toisinpäin.

Pennut jäävät usein kyhjöttämään johonkin piiloon karkureissuillaan. Tällöin pentujen houkutteleminen grillituoksuilla ei välttämättä toimi, vaan avuksi on otettava esimerkiksi emokoira, omistajan tuoksuinen vaate tai vinkulelu.

– Pentuja voi etsiä enemmän kuin aikuisia koiria, koska ne eivät välttämättä lähde piilopaikastaan helposti pois. Muttei silloinkaan pitäisi etsiä isolla porukalla. Kannattaa kysyä neuvoa eläinetsintöihin erikoistuneista yhdistyksistä, neuvoo Rosqvist.

Uutena vuotena karanneiden koirien reissu kestää yleensä muutaman päivän

Etsijäkoiraliitosta kerrotaan, että heidän metodeillaan karannut koira löytyy lähes aina. Löytymisprosentti on yli 90. Välillä löytyminen voi olla tieto kuolleesta eläimestä.

– Esimerkiksi meille tuli uutenavuotena 35 ilmoitusta kadonneista koirista. Loppiaiseen mennessä niistä oli löytynyt 32 hyvässä kunnossa, kertoo Rosqvist.

Koirat ovat normaalisti karussa joistain tunneista muutamiin päiviin. Uutenavuotena karanneet koirat viipyvät reissullaan yleensä muutamia tunteja kunnes pauke lakkaa, mutta pahasti pelästyneet usein muutaman päivän.

– Koirat ovat niin paniikissa ja stressissä paukkeesta, että rauhoittumiseen voi mennä pari, kolme päivää. Kun koiran stressitasot ovat laskeneet, ne yleensä tulevat ruokinta- tai grillauspaikalle, kuvailee Päivi Rosqvist Etsijäkoiraliitosta.

Usein karattuaan pentukoira jää kyyhöttämään kuusen alle tai johonkin koloon. Aikuinen koira voi kulkea pitkiäkin matkoja karkureissuillaan.

– Minulla oli yksi tapaus, jossa vinttikoira juoksi kahdessa vuorokaudessa Turusta Espooseen. Se oli kyllä harvinainen tapaus. Joku 15 kilometriä on ihan normaali alue, josta koira voi löytyä, sanoo Päivi Rosqvist Etsijäkoiraliitosta.

Toivoa vielä on

Täysin tarkkoja havaintoja ei Tertusta ole. Viimeisin hajuhavainto kadonneesta koirasta tehtiin 3. tammikuuta, jolloin vainukoira vielä sai Tertusta hajujäljen.

– 5. päivä tammikuuta vainukoira ei saanut enää tuoretta vainua, tuskailee Kotanen.

Kotasen äiti yrittää luoda toivoa pojalleen. Hän lähettää pojalleen linkkejä uutisiin, joissa koirat ovat selvinneet pitkiäkin aikoja karkureissuilla.

– Kyseessä on kuitenkin pentu. Se täytyy pitää mielessä, Kotanen toteaa surullisena.

Etsijäkoiraliiton Rosqvistin mukaan toivoa on, että Terttu-pentu vielä löytyy. Pako on kestänyt kymmenen päivää, mutta hyvää on ollut se, ettei kovia pakkasia ole ollut.

Jarno Kotanen pitää vielä toivoa yllä, että koira löytyy.

– Kyllä Terttu minun unissanikin on ollut – ja tullut niissä kotiin, huokaa Jarno Kotanen.