Kirkosta erottiin 2000-luvulla enemmän kuin koskaan ennen – Suomen suurimmassa seurakunnassa muutosta on myös seurattu tiiviisti

Kirkon jäsenmäärän lasku johtuu muun muassa syntyvyyden laskemisesta ja eronneiden määrän kasvusta.

Jyväskylä
Risti Kajaanin kirkon alttarilla.
Arkistokuva.Kimmo Hiltunen / Yle

Kirkosta eronneiden määrä on kasvanut (siirryt toiseen palveluun) huomattavasti 2000-luvulla. Muutos on ollut tiiviin seurannan kohteena myös seurakunnissa.

– Huolestuttavinta on, että 20–30 -vuotiaat on selkeästi suurin eroajien ryhmä, Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala kommentoi.

Jyväskylässä positiivinen muuttoliike on pitänyt jäsenmäärän melko vakaana, mutta kirkosta eroamisten vuoksi ja syntyvyyden pienentyessä ja siihen liittyen lasten kasteiden vähentyessä jäsenmäärä pieneni 2010-luvulla Jyväskylässä noin 5000 henkilöllä.

Vuosittain kirkosta eroaa Jyväskylässä noin 1400-1850 henkilöä, joista suurin eroajien ryhmä ovat 20–30 -vuotiaat.

– Vuoden 2019 tilanne näyttää alustavien tietojen perusteella sikäli positiiviselta, että eroajien määrä on pienentynyt edellisestä vuodesta ja liittyjien määrä on hieman kasvanut. Liittyjiäkin oli 2019 lähes 500, Viitala toteaa.

Jyväskylän seurakunta on Suomen suurin evankelis-luterilainen seurakunta sadallatuhannella jäsenellä. Lapset, nuoret ja nuoret aikuiset on kirkkoherra Viitalan mukaan otettava entistäkin enemmän huomioon seurakuntatyössä.

– On tärkeää myös viestiä kaikesta siitä hyvästä, mitä seurakunnassa on ja tehdä seurakuntatyötä mahdollisimman hyvin, jotta seurakunnan arvot ja toiminta olisivat ihmisille merkityksellisiä.

2000-luvulla suomalaisia on eronnut kirkosta lähes 868 000 henkilöä, kun taas kirkkoon on liittynyt 260 000. Suurin osa eronneista, 725 000, on eronnut eroakirkosta.fi -sivuston kautta.