Kotkan Kauppatorin reunalla seisova Pohjolantalo on saanut purkuluvan – tontille voi nousta uusi 5-kerroksinen talo

Uusi omistaja suunnittelee nykyisen Pohjolantalon paikalle uutta asuin- ja liikerakennusta.

Purkamislupa
Pohjolatalo Kotkassa
Pohjolantalo Kotkan Kauppatorin laidalla. Arkistokuva.Yle / Aleksi Taponen

Kotkan Kauppatorin laidalla seisova Pohjolantalo on saanut purkuluvan. Jos kukaan ei valita purkuluvasta, rakennuksen saa purkaa kahden viikon päästä.

Viime vuosina rakennuksen liiketiloissa on ollut muun muassa ravintolatoimintaa. Talo on nykyisin tyhjillään.

Pohjolantalo myytiin viime kesänä uudelle omistajalle, Helsingin Liikekiinteistöt Oy:lle. Yhtiö aikoo rakentaa paikalle uuden liike- ja asuinrakennuksen.

Tontilla on voimassa asemakaava, joka sallii 6 200 kerrosneliön rakentamisen. Sekä Kirkkokadulle että Kauppakadulle voidaan rakentaa 5-kerroksinen talo.

– Tarkat suunnitelmat ovat vielä vähän auki. Paikalle on tarkoitus tehdä uudisrakennus tai -rakennuksia. Tämä tiedetään, kunhan saamme selvitettyä Kotkan markkinatilanteen, yhtiön isännöitsijä Juha Louhivaara kertoo.

Kiinteistöyhtiö ei osaa vielä arvioida, milloin vanha rakennus pannaan matalaksi.

– Kun lähdimme hakemaan purkulupaa, tavoitteena oli päästä töihin pikaisesti, Louhivaara sanoo.

Rakennustarkastaja Vesa Yrjönen Kotkan kaupungilta kertoo, että purkulupapäätös on annettu tänään keskiviikkona. Valitusaika on kaksi viikkoa. Tämän jälkeen purkulupa saa lainvoiman, ellei kukaan valita siitä.

Useita omistajia

Pohjolantalolle on pohdittu uutta käyttöä jo pitkään. Talolla on ollut viime vuosina useita omistajia.

Nelisen vuotta sitten silloinen omistaja Laitila Invest kävi neuvotteluja kiinteistöstä kiinnostuneen rakennusliikkeen kanssa. Suunnitelmia uusien liiketilojen ja mahdollisesti senioriasuntojen sijoittamisesta kiinteistöön ei kuitenkaan saatu kannattaviksi Kotkassa, ja neuvottelut kariutuivat. Jo Laitila Invest haki aikanaan kaavamuutosta, jonka myötä talo olisi voitu purkaa.

Laitila Invest kuitenkin myi Pohjolantalon vuonna 2016. Sen osti kotkalaisen kiinteistövälittäjä Mika Merisalon omistama kiinteistöyhtiö. Vuoden 2017 alussa rakennukseen suunniteltiin Omena-hotellia. Nämäkään suunnitelmat eivät kuitenkaan konkretisoituneet.

Pohjolantalon purkuluvasta kertoi ensin kaupunkilehti Ankkuri (siirryt toiseen palveluun).