Luomumaidon kulutus kouluissa tuplaantui, mutta Liperissä ja Joensuussa luomumaitoa ei juuri näy

Luomumaidon kulutus tuplaantui Suomen kouluissa ja päiväkodeissa lukuvuonna 2018–2019.

Luomumaito
Maitotölkkejä kaupan kylmäkaapissa.
Joensuulaisissa kouluissa luomumaitoa ei juuri juoda. Kuvituskuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Luomumaidon kysynnän kasvu ei ole tavoittanut Pohjois-Karjalan kouluja ja päiväkoteja. Maakunnan keskuskaupungissa Joensuussa kouluissa ja päiväkodeissa luomumaitoa ei juoda juuri lainkaan.

Palvelupäällikkö Pirjo Mäkinen Polkasta eli Pohjois-Karjalan tukipalvelusta sanoo, että luomumaitoa tai kaura- ja soijamaitoa tarjotaan joensuulaisissa kouluissa vain erityisruokavalioiden tai allergioiden niin vaatiessa.

Luomupiimää on sen sijaan yleisesti tarjolla.

Polkka Oy valmistaa ateriat joensuulaisille kouluille ja päiväkodeille.

Liperin kouluissa ja Kiteen lukiossa tilanne on samanlainen. Luomumaidolle ei ole kysyntää, mutta kauramaitoa menee jonkin verran.

– Kauramaitoa menee päiväkodeissa ja kouluissa vain noin 7–8 litraa viikossa, kertoo Liperin kunnan ruokapalveluesimies Eija Leppänen.

– Aika paljon koululaiset juovat vettä, mikä on kyllä minusta vähän sääli, Leppänen lisää.

Polkan Pirjo Mäkinen puolestaan toteaa, että Pohjois-Karjalassa suositaan yleisesti lähiruokaa luomun sijasta. Se voi osaltaan selittää luomumaidon puuttumista Pohjois-Karjalan kouluissa.

Luomumaidon kysyntä kasvaa: muutoksen takana EU:n koulujakelutuki

Luomumaidon juominen kaksinkertaistui viime lukuvuoden aikana suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa. Luomumaitoa juotiin lähes kolme miljoonaa litraa lukuvuonna 2018-19, kertoo Pro Luomu -yhdistyksen tuore tiedote.

Suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa lukuvuonna 2018-19 tarjotusta rasvattomasta maidosta oli luomua 19,3 prosenttia. Pro Luomu -yhdistyksen tiedot perustuvat Ruokaviraston koulujakelutukea koskeviin tilastoihin.

Luomumaidon kysyntä alkoi kasvaa sen myötä, kun luomumaidosta alettiin maksaa korotettua koulujakelutukea. Tuki on täysin EU:n rahoittamaa.

Yksi uusista, suurista luomumaitoa tarjoavista kunnista on Oulu, joka siirtyi päiväkodeissa ja kouluissa luomumaitoon joulukuussa 2019.