Hyppää sisältöön

Kaupunginmuseot rikkoivat kävijäennätyksiä Hämeenlinnassa

Kolmessa museokohteessa kävi yli 31 000 vierasta viime vuonna.

Henkimaailman juttuja -näyttelyssä käsitellään suomalaista ja hämäläistä tarustoa sekä kummia kokemuksia. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Museoissa käynti on trendikästä, ja tämä näkyy myös Hämeenlinnassa: kaupunginmuseon kohteissa vieraili viime vuonna ennätysmäärä kävijöitä. Kaikkiaan kaupunginmuseon kolmessa museokohteessa kävi yli 31 000 vierasta.

– Nousu edellisvuodesta oli kaksikymmentä prosenttia, kertoo Hämeenlinnan kaupunginmuseon amanuenssi Antti Krapu.

Eniten kasvoi Hämeenlinnan kirkon kulmalla sijaitsevan Museo Skogsterin kävijämäärä. Skogsterin viime vuoden päänäyttely Henkimaailman juttuja houkutteli museoon myös uusia asiakasryhmiä.

– Museo Skogsterissa kävi viime vuonna 17 138 vierasta, mikä on 26 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Yliluonnollisia kokemuksia käsittelevä näyttely jatkuu Antti Krapun mukaan vielä ensi viikon sunnuntaihin saakka.

Eva Sirén esitti Palanderin talon Murhamysteeri-pelissä Amalia Tavastkalliota. Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

Kotimuseo Palanderin talossa tehtiin myös kävijäennätys – nyt jo viidentenä vuonna peräkkäin. Kymmenen prosentin kasvua avittivat muun muassa Murhamysteeri museossa -pelit sekä Palanderin talon talvirieha.

– Lisäksi Palanderin talossa järjestettyjen kausinäyttelyiden vetovoima on kasvanut. Viimeisimmässä joulunäyttelyssä tehtiin jälleen uusi kävijäennätys 1 600 vieraalla, Antti Krapu kertoo.

Myös Sibeliuksen syntymäkodissa kävi viime vuonna enemmän vieraita kuin edellisvuonna. Säveltäjämestarin syntymäkotiin kävi tutustumassa yli 8 000 vierasta, missä lisäystä on 17 prosenttia eli lähes 1 200 vierasta.

– Määrä on 2000-luvun ennätys, jos ei oteta lukuun Sibelius 150 -juhlavuoden huippua vuonna 2015. Silloin syntymäkodissa vieraili 16 000 kävijää.