Lehtokotilot alkoivat liikehtiä keskellä talvea – mikäli leuto sää jatkuu puutarhan tuhot aikaistuvat

Lehtokotiloiden ja espanjansiruetanoiden talvikuolleisuus saattaa jäädä pieneksi. Kannat eivät ainakaan pienene.

kotilot
Lehtokotilo
Sini Ojanperä / Yle

Lehtokotiloita on mahdollista havaita nyt tammikuussa. Myös joitain yksilöitä espanjansiruetanoita saattaa nähdä, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Bengt Lindqvist.

– Kun lämpötila on vaikkapa plus neljä astetta, niin jokunen saattaa lähteä liikkeelle. Eivät ne kuitenkaan vielä suurempaa tuhoa aiheuta, sanoo tutkija Bengt Lindqvist.

Lindqvist sanoo, että jos lämpötila nousee yli plus viiden asteen, voivat nilviäiset herätä enemmänkin. Tällä hetkellä lehtokotilot ja espanjansiruetanat ovat lähempänä valveillaoloa kuin horrostilaa.

Kotiloiden ja etanoiden esiintyminen tähän aikaan vuodesta merkinnee sitä, että talvi ei nilviäisten kantoja verota ja ne alkavat tuhota kasvustoja tavallista aikaisemmin keväällä. Bengt Lindqvist sanoo, että jos säät jatkuvat lämpiminä, niin talvikuolleisuus tulee olemaan alhainen.

– Sellaisina talvina, jolloin on vähän lunta ja kovia pakkasia, on talvikuolleisuus selvästi korkeampi. Tietysti minä toivon, että tällaisia pakkasjaksoja tulisi nytkin.

Luonnonvarakeskuksen tutkija on syksyisin laskenut lehtokotiloiden munia. Viime syksynä kotilot olivat munineet selvästi menneitä vuosia enemmän. Munia oli ilmaantunut 10 prosenttia enemmän kuin muutamana edellisenä vuotena.

Nyppimistä riittää

Mikäli säät jatkuvat lämpiminä ja talvikuolleisuus on alhainen, niin kasvustoissa on odotettavissa entistä laajempia tuhoja ja niitä voidaan odottaa jo heti alkukesästä.

Ratkaisua ei tuholaisten leviämisen estämiseksi näytä olevan. Lukelta kerrotaan, että ainoastaan rautafosfaattivalmiste on hyväksytty kotiloiden torjuntaan.

– Sitten ovat tietenkin käytössä mekaaniset toimenpiteet, kynnöt ja ympäristöstä huolehtiminen. Mutta toisaalta esimerkiksi lehtokotilo on veijari, jota tavataan vaikkapa Alpeilla. Suomesta ei edes sellaista paikkaa löydy, etteivätkö ne selviäisi, sanoo tutkija Bengt Lindqvist.