Isä ravisteli pientä vauvaa – sai sakot pahoinpitelystä

Isä myönsi ravistelleensa noin 2,5 kuukauden ikäistä vauvaa, koska ei saanut tätä rauhoittumaan.

tuomio
lakikirjoja hyllyssä
Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vammantuottamuksesta.Ismo Pekkarinen / AOP

KemiIsä on tuomittu vauvansa pahoinpitelystä sakkoihin Lapin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Isä myönsi pahoinpitelyn ja tunnusti ravistelleensa noin 2,5 kuukauden ikäistä lastaan, koska ei ollut saanut tätä rauhoittumaan. Tämä tapahtui Kemissä tammikuussa 2018. Äiti oli tuolloin sairaalassa keuhkokuumeen takia.

Kaksi päivää tapahtuman jälkeen lapsi tuotiin hoidettavaksi Länsi-Pohjan keskussairaalaan muun muassa oksentelun ja kuumeen takia. Lapsi kotiutettiin sairaalasta muutaman päivän kuluttua.

Hieman myöhemmin neuvolassa huomattiin, että vauvan pää oli kasvanut poikkeuksellinen paljon, ja lapsi lähetettiin jatkotutkimuksiin Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Siellä hänelle tehtiin aivoleikkaus.

Lääkäri: Syynä vakava onnettomuus tai voimakas ravistelu

Leikkauksessa lapselta löytyi eri-ikäisiä aivoverenvuotoja, jotka olivat neurokirurgin mukaan syntyneet noin kahden viikon ja kahden kuukauden välisenä aikana. Lääkäri totesi, että vammojen syntymiseen on tarvittu korkeaenerginen vamma, kuten vakava liikenneonnettomuus tai lapsen voimakas ravistelu.

Leikkauksessa löytyi myös viitteitä kallonsisäisen paineen noususta, mikä on tehnyt vammasta hengenvaarallisen. Ilman hoitoa lapsi olisi voinut kuolla. Lääkäri arvioi, että kyseessä on voinut olla useamman kerran toistunut vamma.

Vamman takia vauva oli jouduttu nukuttamaan useita kertoja. Ennustetta parantumisesta tai pysyvästä haitasta ei pystytty lausunnon laatimishetkellä sanoa. Lääkärinlausunnossa on arvioitu, että vauva tulee vaatimaan tiivistä seurantaa seuraavina vuosina. Tällaisille potilaille jää usein ainakin oppimis- tai keskittymisvaikeuksia.

Isä kiisti teon aluksi

Vanhemmat kertoivat, että lapsi oli pudonnut divaanisohvalta kahden viikon iässä. Äiti oli ollut tuolloin keittiössä ja isä suihkussa. Vanhempien mukaan lapsen vointi oli ollut sohvalta putoamisen jälkeen täysin normaali, hän oli syönyt tavalliseen tapaan, eikä ollut oksentanut tai ollut itkuinen. Lasta ei käytetty tuolloin lääkärissä.

Äiti kertoi oikeudessa, että isä oli käsitellyt vauvaa aiemminkin kovakouraisesti. Hän kertoi tapauksesta, jolloin isä oli nostanut itkeneen lapsen kovin ottein sitteristä, jolloin tämän pää oli osunut sammuksissa olleeseen kattotuulettimeen.

Aluksi isä kiisti ravistelleensa lasta, mutta myönsi teon myöhemmin kotiin tulleille poliiseille.

Oikeus: Vammojen syystä ei ole varmuutta

Lapin käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä sille, että vauvan vakavat vammat olisivat johtuneet ravistelusta, vaan oikeuden mukaan ne ovat voineet olla seurausta myös jostakin muusta.

– Vastaajan myöntämästä ravistelusta mahdollisesti aiheutunutta vammaa ei lääketieteellisissä tutkimuksissa ole voitu todeta eikä poissulkea, oikeus toteaa.

Käräjäoikeus totesi isän kuitenkin syyllistyneen pahoinpitelyyn. Tuomioksi tuli 40 päiväsakkoa, josta maksettavaa tuli runsaat tuhat euroa. Lisäksi 32-vuotias tuomittu velvoitetaan maksamaan lapselle 500 euron korvaukset aiheuttamastaan kivusta.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.