Kovat tuulet pyyhkivät Suomen yli – lämpötila pysyy pitkään plussalla

Ennusteiden mukaan poikkeuksellisen lämmin sää jatkuu pitkään.

sää
Tuuli on kovaa maa-alueilla
Tuuli on kovaa maa-alueilla

Yöllä virinneet kovat tuulet ovat puhkuneet tänään merialueilla jopa myrskylukemissa. Kovimmin on tuullut Ahvenanmaalla. Esimerkiksi Kökarissa keskituulen nopeus on yltänyt päivän aikana 22,8 metriin sekunnissa.

Myös Helsingin edustalla tuulen nopeus on yltänyt melkein 20 metriin sekunnissa. Puuskissa lukema on ollut yli 21 metriä sekunnissa.

Myös maa-alueilla on tuullut kovaa, paikoin jopa yli 15 metriä sekunnissa. Tuo tarkoittaa sitä, että tuuli voi repiä oksia puista ja kaataa heikoimmassa kunnossa olevia puita.

Aamupäivän aikana sähkökatkoja olikin monin paikoin eteläisessä Suomessa. Enimmillään sähköt oli poikki liki 7 000 taloudelta.

Ylen meteorologin Anniina Valtosen mukaan tuulet heikkenevät jonkin verran torstain vastaisen yön aikana, mutta silti merialueilla puhaltaa vielä huomenna 17 metrin sekuntivauhdilla ja maallakin kymmenen metrin lukemissa.

Lisämausteen säähän tuo torstainen Skandien yli puhaltava föhn-tuuli. Se tuo kuivaa ja lämmintä ilmaa Suomeen.

– Föhn-tuulen ansiosta sää on aurinkoista ja lauhaa. Ja monin paikoin lämpötila on plussan puolella, Valtonen kertoo.

Tuulten tuomien sateiden myötä etelän lumipeite on kadonnut liki kokonaan. Myös pohjoisessa kinokset ovat painuneet kasaan märän ja raskaan lumisateen takia.

Torstaina selkenee, poikkeuksellisen lämmin sää jatkuu

Ennusteiden mukaan koko tammikuun alun kestänyt poikkeuksellisen lämmin sää jatkuu vielä pitkään.

– Joidenkin ennusteiden mukaan jopa helmikuun alkuun saakka, meteorologi Valtonen kertoo.

Mittaushistorian lämpimimmästä lukemasta, 10,9 asteesta on kuitenkin jääty selvästi. Keskiviikon ylin lukema mitattiin Ahvenanmaalla Märketissa, jossa mittarin lukema nousi 8,5 asteeseen. Lumparlandissa lämpöasteita oli päivällä 7,1.

Tammikuun 8. päivän kaikkien aikojen lämpötilaennätys sen sijaan meni rikki. Nyt se on 8,5 astetta.

Kovien tuulten jälkeen pilvisyys vähenee ja huomenna ja perjantaina on poutaista ja aurinkoista. Perjantaina tuulen heikkenemisen myötä pakastuu.