Vuoroin vettä, vuoroin lunta, lauhaa ja pakkasia – hiekoitushiekkaa mennyt jopa tuplamäärä tänä talvena

Rovaniemellä hiekkaa on levitetty tänä talvena jo 5–6 tuhatta tonnia, mikä on saman verran kuin koko talvena normaalisti.

teiden kunnossapito
Hiekoitettu jalkakäytävä.
Hiekoitushiekkaa on käytetty reippaasti tänä talvena.Marjukka Talvitie / Yle

Tämän talven oikukkaat säät ovat aiheuttaneet lisää töitä katujen kunnossapitäjille etenkin Etelä-Lapissa. Vaihtelevat lämpötilat ja toistuvat vesisateet ovat tehneet varsinkin liukkaudentorjunnasta hankalaa.

Esimerkiksi Rovaniemellä ja Torniossa on käytetty lähes kaksinkertainen määrä hiekoitushiekkaa normaalitalviin verrattuna.

Rovaniemen kaupungin katujen kunnossapidon pääurakoitsija on Alltime-yhtiö.

– Vaikeuksia ovat aiheuttaneet se, että lämpötilat vaihtelevat, paikoin tulee lunta ja vesisateiden kanssa kummittelee, Alltimen työpäällikkö Tanja Jurvansuu luonnehtii.

Esimerkiksi keskiviikkona keli muuttui liukkaaksi melko nopeasti Rovaniemellä.

– Aamulla satoi lunta, sitten se muuttui vedeksi ja kaikki paikat menivät liukkaiksi. Vie aikansa, ennen kuin hiekoittaminen ja tienpintojen karhentaminen päästään aloittamaan, Jurvansuu sanoo.

Ylimääräinen hiekka urakoitsijan omasta pussista

Rovaniemellä hiekkaa on levitetty tänä talvena teille ja kaduille tähän mennessä jo 5–6 tuhatta tonnia, mikä on saman verran kuin koko talvena normaalisti. Ylimääräinen hiekka ei maksa kaupungille ylimääräistä, sillä katujen kunnossapitäjän kanssa on kiinteähintainen sopimus.

– Se maksetaan meidän omasta pussista, Alltimen Jurvansuu kommentoi.

Kaupunki maksaa pääurakoitsija Alltimelle katujen kunnossapidosta vajaat kolme miljoonaa euroa vuodessa runsaan viiden vuoden ajan. Ympärivuotinen katujen kunnossapitosopimus Rovaniemen kaupungin kanssa on hinnaltaan yhteensä 15 miljoonaa euroa.

KORJATTU : Hiekoitushiekan määrä on 5-6 tuhatta tonnia, ei 5-6 tonnia.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).