1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemin biotuotetehdas

Kemissä pidetään kolmannetkin biotuotetehtaan alihankintapäivät – helmikuun tilaisuus on jo täynnä

Biotuotetehtaan tuomat työmahdollisuudet tuntuvat kiinnostavan merilappilaisia erittäin paljon.

Kemin biotuotetehtaan havainnekuva joulukuulta 2019. Kuva: Metsä Group

Metsä Group järjestää Kemissä kevättalvella jo kolmannet Kemin biotuotetehdashankkeeseen liittyvät alihankintapäivät, sillä kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan kahteen ensimmäiseen alihankintapahtumaan.

Tehdashankkeen ensimmäiset alihankintapäivät järjestettiin marraskuussa ja tuolloin mukana oli 220 henkilöä 180 yrityksestä. Myös helmikuussa järjestettävä tapahtuma on täynnä. Tilaisuuteen on ilmoittautunut 200 henkilöä 140 yrityksestä.

Työmahdollisuudet tuntuvat kiinnostavan Meri-Lapissa vieläkin enemmän kuin Keski-Suomessa muutama vuosi sitten, kun siellä suunniteltiin Äänekosken tehdasta. Äänekoski-projektin yhteydessä pidettiin yhdet alihankintapäivät, joihin osallistui noin 400 henkilöä. Kemissä jo kahden tilaisuuden osallistujamäärä nousee tätä suuremmaksi.

Haussa yrityksiä monilta toimialoilta

Metsä Groupin ja siihen kuuluvan Metsä Fibren tiedotteen mukaan tapahtumissa edustettuina ovat eri toimialat ja erikokoiset yritykset.

– Tarvitsemme paitsi suoraan tehtaan rakentamiseen liittyviä toimijoita, myös osaajia palvelujen ja hyödykkeiden tuottamiseen Kemissä ja lähialueella, projektijohtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä toteaa.

Kemin biotuotetehtaan työllisyysvaikutuksiksi rakennusvaiheessa arvioidaan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä. Työntekijöitä koko projektin aikana arvioidaan olevan yhteensä noin 15 000.

Työmaavahvuus voi nousta parhaimmillaan yli 3 000 henkilöön päivässä, joten myös palveluiden ja hyödykkeiden tarve kasvaa.

Valmiina uusi biotuotetehdas työllistäisi koko suorassa arvoketjussaan Suomessa noin 2 500 henkilöä, joista uusia työpaikkoja olisi noin 1 500.

Kemin biotuotetehtaan investointipäätös tehdään aikaisintaan kesällä 2020, jonka jälkeen tehtaan rakentaminen alkaisi heti. Kemin biotuotetehdasinvestointi olisi arvoltaan 1,5 miljardia euroa.

Tehtaaseen liittyvät kolmannet alihankintapäivät järjestetään 11.–12. maaliskuuta Kemin kulttuurikeskuksessa ja Digipoliksessa. Tilaisuuteen sopii mukaan 200 henkilöä. Ilmoittautumisaikaa on helmikuun seitsemänteen päivään asti.

Lisää aiheesta:

Biotuotetehdas nosti Keski-Suomen taantumasta – puolentoista miljardin tehdashanke herättää tulevaisuustoivoa myös Kemissä

Tiukka suojeludirektiivi voi ajaa tuhansien työpaikkojen jättimäiset sellutehdashankkeet vaikeuksiin: yksikään suunnitteilla oleva tehdas ei ehkä valmistu

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).