Suomalaiseversti piti Trumpin puhetta yllättävän sovittelevana: "En usko, että Yhdysvallat iskee kostoksi"

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtajan mukaan Trumpin puhe oli sovitteleva, mutta se sisälsi vahvan pelotteen.

Iran
Petteri Kajanmaa
Suomalaiseversti Petteri Kajanmaa piti Donald Trumpin puhetta sovittelevana. Yle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Iranin viimeöisiä ohjusiskuja tiukasti mutta sovittelevasti keskiviikkona illalla Suomen aikaa.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa arvioi Ylelle, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli puheessaan sovitteleva Irania kohtaan.

– Trump käänsi tämän asian Iranille ja sanoi rivien välistä Yhdysvaltojen olevan tyytyväinen tilanteeseen ja tarjosi sovintoa.

Kajanmaa kommentoi Trumpin puheen sisältäneen vahvan pelotteen, mutta sanoi sen olleen "yllättävän sovitteleva". Eversti ei usko Yhdysvaltojen iskevän kostoksi.

– Muuten Trump olisi sanonut suoraan, että he tulevat kostamaan tai iskemään, Kajanmaa sanoi.

Kajanmaan mukaan Iranin ohjusiskun viesti oli ensisijaisesti näyttää omalle kansalle voivansa vastata Yhdysvaltojen iskuun.

Iran ampui ballistisia ohjuksia kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämään tukikohtaan Irakissa keskiviikon vastaisena yönä. Isku oli kosto iranilaiskenraali Qassim Suleimanin kuolemasta.

Lue myös:

Trump: Iran vaikuttaa perääntyvän ja USA vaatii länsivaltojen muuttavan suhtautumistaan Iraniin

Näin Iranin kriisi vaikuttaa talouteen: Tarkastelussa öljy, osakkeet ja yritykset – suomalaisfirmat jäädyttävät toimintaansa Lähi-idässä

Katso kartasta, minne Iran iski ja kuinka kauas maan ohjukset voisivat yltää

Erbilin suomalaissotilaat saivat varoituksen ja olivat suojissa ohjusiskun aikana – Viesti yöllä: "Suomalaiset laskettu ja kaikki kunnossa"