Kirjeenvaihtajan analyysi: Trump kääntyi Iranin suhteen liennyttävämpään rooliin ja uuden sodan uhka näyttää toistaiseksi väistyneen

Yhdysvallat jatkaa Iranin painostamista uusilla pakotteilla, mutta samalla Trump patistaa neuvottelemaan Iranin kanssa uudesta ydinsopimuksesta.

Iran
Donald Trump
Trumpin mukaan ”Iranin kanssa täytyy löytää diili, joka saa Iranin kukoistamaan”.Tasos Katopodis / EPA

WASHINGTON Yhdysvaltain ja Iranin suhteiden kärjistyminen täysimittaisen, kuuman sodan partaalle on ollut kiistatta Donald Trumpin tähänastisen presidenttikauden ulkopoliittisesti vaikeimpia paikkoja.

Maailmalla odotettiinkin henkeään pidätellen, miten Trump vastaa Iranin viimeöisiin ohjusiskuihin.

Iran kosti Yhdysvalloille sotilastukikohtiin tehdyillä ohjusiskuilla Irakissa vallankumouskaartin kenraalin Qassim Suleimanin surmaamisen. Iskut eivät vaatineet yhdysvaltalaisuhreja.

Trumpin vastausta valmisteltiin ilmeisen tarkkaan. Jo kerran puhujapönttöön tuotu puhe näytettiin kannettavan pois ja tuotavan uusi versio tilalle.

Odotettu puhe ohjusiskujen jälkeen alkoi voimakkaasti. Jo ennen kuulijoiden tervehtimistä Trump kiirehti heti kärkeen sanomaan, ettei Iranille sallita ydinaseita niin kauan kun hän on presidenttinä.

Uhmakkaasta alusta huolimatta eskaloitumisen kierre ja sodan uhka näyttävät kuitenkin nyt laskeneen, sillä presidentti Donald Trump ei vastaa sotilaallisesti Iranin viimeöisiin ohjusiskuihin.

Trumpin mukaan Iran näyttää nyt hellittävän, mikä on hyvä uutinen paitsi osapuolille myös maailmalle.

Uusien sotilaallisten toimien sijaan Trumpin hallinto jatkaa ”maksimaalisen painostuksen” -politiikkaansa, sillä Trump ilmoitti Yhdysvaltain asettavan välittömästi Iranille uusia pakotteita.

Trumpin selän takana seisoi kuitenkin pitkä tuimailmeinen rivi Yhdysvaltain asevoimien johtoa ikään kuin muistutuksena, että sotilaalliset toimintamahdollisuudet ovat lähellä keinovalikoimassa.

Mutta liennytyksen merkkinä Trump avasi ovea uusille neuvotteluille Iranin kanssa. Trumpin mukaan ”Iranin kanssa täytyy löytää diili, joka saa Iranin kukoistamaan”. Vastaavanlaista retoriikkaa Trump on käyttänyt havitellessaan ”diiliä” Pohjois-Korean kanssa.

Trump patisti Britanniaa, Saksaa, Kiinaa ja Venäjää hylkäämään aiemman Iranin ydinsopimuksen. Trumpin mukaan nyt on aika tehdä uusi sopimus, joka tekee maailmasta turvallisemman.

Trump veti Yhdysvallat kelvottomana pitämästään Iranin ydinsopimuksesta, joka neuvoteltiin Obaman kaudella kuuden valtion ja EU:n kesken. Eurooppa on pitänyt kiinni sopimuksesta

Yhdysvaltain vetäytymisestä huolimatta. Joidenkin arvioiden mukaan vetäytyminen sopimuksesta vauhditti Yhdysvaltain ja Iranin suhteiden kärjistymistä sodan partaalle.

Presidentin puheessa oli kohtia, jotka jättivät kysymyksiä ilmaan. Trump esimerkiksi sanoi pyytävänsä sotilasliitto Natoa ottamaan suuremman roolin Lähi-idässä. Hän ei kuitenkaan eritellyt, mitä se tarkoittaa.

Trump jatkoi myös, ettei Yhdysvallat oman energiantuotantonsa ansiosta enää tarvitse Lähi-idän öljyä. Tästä olisi luettavissa, että Trumpin mielestä alueen merkitys olisi Yhdysvalloille vähenemään päin. Jos se merkitsee Yhdysvaltain pienempää roolia alueella, se on Teheranille hyvä uutinen.

Iran on koko ajan toivonut Yhdysvaltain vetäytymistä. Tosin Iranin arkkivihollinen Saudi-Arabia on tästä varsin toista mieltä.

Lisää aiheesta:

Kysyimme sotilasasiantuntijalta 6 keskeistä kysymystä Iranin iskuista: Symbolinen toimi, joka jätti mahdollisuuden liennytykseen

Iran iski Yhdysvaltain joukkoja vastaan, syttyykö nyt sota? Mitä siitä seuraisi? Lue lyhyet vastaukset

Presidentti Trump perääntyy uhkauksistaan hyökätä Iranin kulttuurikohteisiin – "Jos laki on sellainen, tykkään noudattaa lakia"