Kajaanin ammattikorkeakoulu kiinnostaa ulkomaisia opiskelijoita – "Tämä on yhteiskuntaa rakentavaa työtä, ja sitä varten me täällä ollaan"

Kajaanin ammattikorkeakouluun houkutellaan opiskelijoita muun muassa Intiasta ja Pakistanista.

ammattikorkeakoulut
Ikkuna jossa Kajaanin ammattikorkeakoulun logo
Kimmo HIltunen / Yle

Kajaanin ammattikorkeakoulussa on neljä englanninkielistä koulutuslinjaa, joista kansainvälinen liiketalous ja e-urheilu-bisnekseen keskittynyt koulutus ovat suosituimpia. Haku englanninkielisiin koulutuksiin alkoi 8. tammikuuta.

Rehtori Matti Sarénin mukaan KAMKiin hakee vuosittain noin tuhat kansainvälistä opiskelijaa, ja tälläkin hetkellä noin kymmenen prosenttia oppilaitoksen oppilaista on ulkomaisia.

KAMK houkuttelee uusia opiskelijoita Sarenin mukaan Euroopan lisäksi muun muassa Intiasta, Pakistanista, Bangladeshista.

– Aasian alueelle on suunnattu toimenpiteitä ja rakennettu esimerkiksi kesäkoulutusmahdollisuuksia, Sarén sanoo.

Tälläkin hetkellä KAMK on tekemässä Pakistanissa suurta projektia, jossa jopa 9 000 paikalliselle terveydenhoitajalle ja sairaanhoitajalle tarjotaan lisäkoulutusta.

– Teot puhuvat enemmän kuin puheet. Korkeakoulujen rooli on nykyään enemmänkin talenttien hakeminen, kuin koulutuksen markkinointi. Aiemmin tehtiin ehkä niin, että laitettiin paikka haku ja toivottiin parasta, Sarén sanoo.

Sarénin mukaan ulkomaisten opiskelijoiden houkutteleminen Kajaaniin on tänä päivänä entistä tavoitteellisempaa. Päämääränä on saada sellaisia opiskelijoita, jotka lopulta jäävät Kainuuseen ja Suomeen, ja sitä kautta lisäävät alueen elinvoimaa.

– Kyllähän me tiedetään Kainuun, Suomen ja koko Euroopankin tasolla, että osaajia tänne tarvitaan. Korkeakoulut toimivat tärkeässä roolissa, kun ne kouluttavat näitä tulevia osaajia.

Sarén kertoo, että tällä hetkellä hieman yli kolmannes korkeakouluista valmistuvista ulkomaisista opiskelijoista jää valmistumisen jälkeen Suomeen.

– Mitä enemmän pystymme tarjoamaan työtä ja integroimaan opiskelijoita kainuulaisiin yrityksiin, sitä parempi. Tämä on yhteiskuntaa rakentavaa työtä, ja sitä varten me täällä ollaan, Sarén toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)