"Pikkuisen tämä ilmastokeskustelu nyt ampuu yli" – Kainuussa halutaan kehittää maa- ja metsätaloutta kestävämpään suuntaan

Ilmastoasioissa mennään Kainuussa hyvää vauhtia oikeaan suuntaan, mutta vielä on tekemistä.

ilmastonmuutos
Vindkraftverk i Torneå.
Tuulivoiman lisääntyminen on auttanut Kainuuta pääsemään ilastotavoitteisiinsa. Kuvituskuva. EPA/JOEL KARPPANEN

Kainuussa on onnistuttu hiilijalanjäljen pienentämisessä ja ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Viimeisimmän tilaston mukaan Kainuussa uusiutuvan energian osuus on nyt 55 prosenttia kaikesta maakunnassa käytetystä energiasta. Tämä johtuu uusiutuvalla energialla tuotetun tuontisähkön lisääntymisestä, öljyn käytön vähenemisestä lämmityksessä sekä uusiutuvan tuulisähkön tuotannon kasvusta Kainuussa.

– Myös erilaisten puuteollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen energian käytössä on hyvällä mallilla. Kunhan bioetanolin valmistus saadaan Renforsin rannassa käyntiin, niin sekin on hyvä askel, Kainuun liiton aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas sanoo.

Kainuun ilmastostrategian tavoitteet ja niiden toteutuminen tullaan tarkistamaan ensi vuoden aikana. Ilmastostrategia myös päivitetään. Ponnikas kertoo, että yksi strategian keskeisiä tavoitteita on maa- ja metsätalouden kehittäminen ilmastollisesti kestävämpään suuntaan.

Ilmastoasioissa siis mennään hyvää vauhtia oikeaan suuntaan, mutta vielä on tekemistä.

Ponnikkaan mukaan Kainuulle tärkeät elinkeinot, kuten maa- ja metsätalous ovat saaneet turhaan lokaa niskaan ilmastokeskustelussa. Hänen mukaansa kokonaisten elinkeinojen alasajo ei ole kestävää Kainuun, eikä koko Suomenkaan näkökulmasta.

– Pikkuisen tämä ilmastokeskustelu nyt ampuu yli. Tiettyjen elinkeinojen leimaaminen ei ole järkevää. Ongelma on tietenkin äärimmäisen vakava ja asian eteen on tehtävä töitä. Ilmastonmuutos on uhka myös Kainuussa, Ponnikas toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)