Iranin onnettomuustutkinta: Turmakone oli tulessa, pyrki takaisin lentokentälle ennen syöksyä – Ukraina pitää ohjusiskua mahdollisena syynä

Uutistoimisto Reutersin läntisten tiedustelulähteiden mukaan ei vaikuta siltä, että ohjus olisi pudottanut koneen.

lento-onnettomuudet
Turmakoneen jäänteitä tutkittiin Teheranin lentokentän lähistöllä..
Turmakoneen jäänteitä tutkittiin Teheranin lentokentän lähistöllä keskiviikkona. Rex Features / AOP

Iranissa maahan syöksynyt ukrainalainen matkustajakone oli syttynyt tuleen kesken lennon hetkeä ennen putoamista ja se oli pyrkinyt palaamaan lentokentälle. Asiasta kertoo iranilaisten onnettomuustutkijoiden alustava raportti.

Onnettomuustutkinnan mukaan koneeseen oli ilmaantunut tekninen vika pian nousun jälkeen ja se oli alkanut suunnata läheiselle lentokentälle, raportissa todetaan. Keskiviikkona tapahtuneessa turmassa sai surmansa 176 ihmistä.

Iranin ilmailuviranomaisten laatima ensiraportti lainasi maassa olleita ja koneen nähneitä silminnäkijöitä. Havainto koneen syttymisestä tuleen oli tehty myös toisesta lentokoneesta, joka oli lentänyt korkeammalla ja nähnyt turmakoneen ennen sen maahansyöksyä.

Raportissa ei yksilöidä, mistä teknisestä viasta oli kyse.

Ukrainan presidentti on pyytänyt Britanniaa mukaan tutkintaan.

Tiedustelulähteet: Koneessa tekninen häiriö

Useat turvallisuuslähteet Yhdysvalloista, Euroopasta ja Kanadasta kertoivat puolestaan uutistoimisto Reutersille, että läntisten tiedustelutietojen perusteella vaikutti siltä, että ohjus ei ollut pudottanut konetta.

Tiedustelupalvelujen tietojen mukaan koneessa oli ollut tekninen häriö. Kanadalainen turvallisuusalan lähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että oli todisteita siitä, että koneen moottorit olivat ylikuumenneet.

Ukrainalaisen International Airlines -yhtiön matkustajakone syöksyi maahan varhain keskiviikkona pian nousun jälkeen. Kone oli matkalla Teheranista Kiovaan.

Koneturma tapahtui hieman sen jälkeen kun Iran oli tehnyt ohjusiskuja yhdysvaltalaisten joukkojen tukikohtiin Irakissa. Toistaiseksi ei ole löytynyt viitteitä siitä, että turma liittyisi Iranin ja Yhdysvaltain väliseen konfliktiin.

Kone ei kuitenkaan lähettänyt hätäviestiä.

Nainen sytyttää kynttilän lentoturman uhrien muistoksi Kiovan lentokentällä.
Kiovan kansainvälisellä lentokentällä Ukrainassa surtiin Iranin lentoturmassa menehtyneitä omaisia ja ystäviä.Sergey Dolzhenko / EPA

Ukraina: Ohjusisku on yksi mahdollinen versio

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaiset onnettomuustutkijat ovat saapuneet Iraniin. Zelenskyin on määrä keskustella Iranin presidentin kanssa tutkinnan vauhdittamiseksi.

Zelenskyi keskusteli asiasta puhelimitse Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa ja kutsui Britannian mukaan tutkintaan.

Ukrainan presidentinkanslian tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Johnson kannatti ajatusta ja korosti, että parhaiden brittiläisten asiantuntijoiden pitäisi osallistua tutkintaan.

Ukrainan tutkijat haluavat etsiä turmapaikalta mahdollisia jäänteitä venäläisestä ohjuksesta, Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksii Danilov ilmoitti Tsenzor.Net-julkaisulle (siirryt toiseen palveluun).

Danilovin mukaan internetissä on liikkunut tietoja venäläisen ilmatorjuntaohjuksen kappaleista lähellä maahansyöksypaikkaa.

Danilov luetteli versioita, joita Ukraina pitää mahdollisina: ohjusisku, törmäys miehittämättömään lentoalukseen, moottorin räjähdys teknisen vian takia tai koneessa tapahtunut räjähdys terrorismin seurauksena.

Ukrainan ryhmässä on mukana tutkijoita, jotka selvittivät malesialaisen matkustajakoneen MH17:n alasampumista Itä-Ukrainassa vuonna 2014.

Koneen mustissa laatikoissa vaurioita

Iranin ilmailuvirasto kertoi Iranin tekevän yhteistyötä onnettomuustutkinnassa Ukrainan kanssa. Iran kuitenkin kieltäytyy antamasta koneen mustia laatikoita Yhdysvaltojen tutkittavaksi.

Koneen lentotietoja tallentaneet molemmat mustat laatikot löytyivät keskiviikkona. Torstaina Iran kertoi, että mustat laatikot olivat kärsineet vaurioita ja osa niiden tallentamista tiedoista oli menetetty.

Ilmailualan asiantuntijoiden mukaan vain harva maa pystyy tutkimaan koneiden mustia laatikoita. Näitä maita ovat Britannia, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Ukrainan presidentin mukaan tutkinnassa selvitetään yhä useita mahdollisia syitä turmaan. Zelenskyi toisti torstaina pyyntönsä siitä, että salaliittoteorioita ja hätäisiä arvioita turman syystä vältettäisiin.

Ukrainalaislentoyhtiö on kuvannut kolme vuotta vanhan Boeingin 737-koneen olleen yksi yhtiön parhaista.

Myös Kanada ja Yhdysvallat ovat vaatineet täyttä tutkintaa onnettomuuden syistä.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau vaati, että kanadalaisten avoimiin kysymyksiin vastataan. Vastausten saaminen saattaa olla hankalaa, koska Kanada sulki suurlähetystönsä Iranissa vuonna 2012 ja katkaisi diplomaattiset suhteet maahan.

Kanadan iranilaisyhteisössä surtiin turmassa kuolleita

Valtaosa turmakoneen uhreista oli iranilaisia ja kanadalaisia. Kanadan iranilaisyhteisössä on surtu järkytteneinä turmassa surmansa saaneita läheisiä.

Kanadassa on suuri iranilaisyhteisö, ja yli 200 000 kanadalaisella on juuria Iranissa.

Turmakoneessa oli ainakin 63 kanadalaista. Kolmisenkymmentä turmakoneen matkustajaa oli lähtöisin iranilaisyhteisöstä Kanadan Edmontonin alueelta Albertasta.

– Tämä on koskettanut jokaista yhteisömme jäsentä tavalla tai toisella, alueella asuva Payman Parseyan kertoi Kanadan yleisradioyhtiö CBC:lle.

Surmansa saaneiden joukossa oli yliopistolla työskentelevä professoripariskunta lapsineen, vaihto-opiskelijoita ja Iranissa häitään juhlinut tuore aviopari.

Ukrainalaisyhtiö tarjosi edullisia reittilentoja

Ukrainalaisyhtiö on myynyt edullisia reittilentoja Toronton ja Teheranin välillä Kiovan kautta.

– Kaikki ovat järkyttyneitä, sanoi Kavoss Zadeh Toronton Little Teheran-nimellä tunnetussa iranilaiskorttelissa.

Moni Toronton iranilaiskorttelissa oli järkyttynyt menetettyään tuttuja asiakkaita tai tuttavia turmassa.

– He olivat hammaslääkäreitä, lääkäreitä, korkeasti koulutettuja ihmisiä, sanoi 65-vuotias Zadeh, joka on lähtöisin Teheranista mutta asunut 30 vuotta Kanadassa. Hän tunsi useita onnettomuudessa surmansa saaneita.

Ukrainan mukaan koneessa oli Ukrainan, Iranin, Kanadan, Ruotsin, Afganistanin, Saksan ja Britannian kansalaisia. Koneen matkustajista ainakin 25 oli lapsia.

Ukrainaan on julistanut kansallisen surupäivän torstaille. Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei on esittänyt surunvalittelunsa turmassa surmansa saaneiden omaisille.

Lisätty kello 11.52 Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteerin kommentit. Päivitetty otsikkoa kello 12.54.

Lähteet: Reuters, AP