Tipaton tammikuu näkyy Kainuun Alkoissa – "Lyhyempikin juomaton jakso on aina eduksi"

Tipaton tammikuu voi kannustaa monia jatkamaan juomattomuutta pidempäänkin.

tipaton tammikuu
Öl.
Alkoholittomien juomien kysyntä on kasvussa tipattoman tammikuun ulkopuolellakin. Kuvituskuva. Petri Aaltonen / Yle

Joulunpyhien jälkeen moni suomalainen päättää viettää kokonaisen kuukauden ilman alkoholia.

EHYT ry:n tekemän tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) (Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto) viime vuonna 13 prosenttia suomalaisista alkoholin käyttäjistä vietti tipatonta tammikuuta, kun edellisvuonna määrä oli kaksi prosenttiyksikköä pienempi.

Tipaton tammikuu ei suoranaisesti näy päihdetyöntekijöiden arjessa, mutta korkin kiinni laittamiseen kannustetaan.

– Ihan yleisestihän se on hyvä asia. Terveyssyistä lyhyempikin juomaton jakso on aina eduksi, Kainuun soten Kajaanin päihdeyksikön tiimivastaava Sannamari Oinonen sanoo.

Monesti voi käydä niin, että tipattoman kauden jälkeen ihminen retkahtaa juomaan entistä enemmän. Tällöin tipattomasta saavutettu hyöty on Oinosen mukaan vain hetkellinen.

– Toisaalta monille tipaton tammikuu voi antaa kimmokkeen jatkaa juomattomuutta tai ainakin kannustaa vähentämään käyttöä pidemmällä aikavälillä, Oinonen sanoo.

Alkossa tammikuu on vuoden hiljaisin kuukausi: kuukauden myynti on noin kuusi prosenttia koko vuoden myynnistä, kun esimerkiksi helmikuun myynti on kahdeksan prosenttia koko vuoden myynnistä. Joulukuussa myynti on tammikuuhun verrattuna jopa kaksinkertainen.

– Tammikuu on ollut Alkolle hiljainen kuukausi jo pitkään, kun ihmiset haluavat kohtuullistaa käyttöään, Alkon aluepäällikköKaija-Leena Kerkelä sanoo.

Tipattoman tammikuun ulkopuolellakin alkoholiton elämä näkyy Alkossa, sillä alkoholittomien tuotteiden kysyntä, tarjonta ja laatukin on kasvanut viime aikoina.

– Ihan yleisestikin alkoholittomien tuotteiden myynti on kasvussa. Viime vuonna alkoholittomien juomien myynnin kasvu oli noin viisi prosenttia edellisvuodesta, Kerkelä sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)