Käräjäoikeus hylkäsi alaikäisen syytteen tapon yrityksestä – yrittäjää puukottanut kouvolalaisnuori saa nuorisorangaistuksen

Nuori mies joutuu vankeusrangaistuksen sijaan sovittamaan rikoksensa vuoden valvonnassa, johon sisältyy esimerkiksi työelämään perehtymistä.

rikokset
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on hylännyt kouvolalaista yrittäjää puukottaneen alaikäisen miehen syytteen tapon yrityksestä.

Syytteen mukaan nuori mies oli lokakuussa 2019 yrittänyt ryöstää kouvolalaisen yrityksen kassasta rahaa. Syytetty oli heittänyt kassalla työskennellyttä yrittäjää kivellä kasvoihin ja vaatinut tätä luovuttamaan pohjakassan itselleen.

Yrittäjä ei ollut suostunut vaatimukseen. Hän oli pyytänyt nuorta miestä poistumaan liikkeestään, johon tämä ei ollut suostunut. Yrittäjä oli yrittänyt poistaa nuoren miehen liikkeestään pitämällä tuolia suojanaan, jolloin nuori mies oli lyönyt yrittäjää veitsellä ainakin kolme kertaa ylävartalon alueelle.

Yksi iskuista aiheutti noin viisi senttiä syvän ja noin 15 senttimetriä pitkän haavan lähelle olkavaltimoa yrittäjän oikeaan olkavarteen. Muut iskut aiheuttivat yrittäjän käsivarsiin pistovammat, joista toinen oli noin yhden senttimetrin syvyinen, ompeleita vaatinut haava.

Tilanne päättyi ulkopuolisten tultua yrittäjän avuksi, eikä nuori mies saanut yrityksen kassaa haltuunsa.

Nuori mies oli syytettynä nuorena henkilönä tehdyistä tapon yrityksestä ja törkeän ryöstön yrityksestä. Toissijaisesti syyttäjä vaati miehelle rangaistusta nuorena henkilönä tehdystä törkeästä pahoinpitelystä.

Valvontaa ja työelämään perehtymistä

Syyttäjä luopui jutun pääkäsittelyssä tapon yritystä koskevasta syytteestä.

Syyttäjä katsoi, että nuori mies tulisi tuomita törkeän ryöstön yrityksen lisäksi törkeästä pahoinpitelystä, koska näytön perusteella törkeän ryöstön yritys oli päättynyt jo ennen veitsellä lyöntejä, jotka muodostavat erillisen törkeän pahoinpitelyn.

Kymenlaakson käräjäoikeus katsoi, että veitsellä lyönnit ovat olleet osa törkeän ryöstön yritystä, eivätkä erillinen rikos. Näytön mukaan veitsellä lyönnit olivat seuranneet siitä, kun yrittäjä oli ryhtynyt poistamaan nuorta miestä liikkeestään tämän kieltäydyttyä poistumasta itse. Käräjäoikeus katsoi, että nuoren miehen poistumisesta kieltäytymiselle ei ollut ajateltavissa mitään muuta syytä kuin se, että hän halusi saattaa ryöstöyrityksensä päätökseen.

Käräjäoikeus tuomitsi nuoren miehen nuorena henkilönä tehdystä törkeän ryöstön yrityksestä sekä aiemmin tehdystä näpistyksestä vuodeksi nuorisorangaistukseen. Se koostuu muun muassa valvonnasta ja työelämään perehtymisestä. Selvityksen perusteella nuorisorangaistus on nuorelle miehelle hyödyllinen uusien rikosten ehkäisemiseksi. Rangaistuksen mittaamisessa otettiin huomioon teon jääminen yritykseksi ja vastaajan nuori ikä.

Lisäksi nuori mies joutuu korvaamaan yrittäjälle yhteensä noin 3400 euroa.