Oliko Iranin hyökkäys taitavaa teatteria? Vain taloja tuhonnut ohjusisku esiteltiin kotiyleisölle kostona – mutta sai Yhdysvallat lähes sovinnolliseksi

Iran maalitti tehokkaat ohjuksensa niin, että iskut eivät vaatineet ihmishenkiä.

Qasem Suleimanin kuolema kuohuttaa myös Bagdadissa. Puolisotilaallisen Hashed al-Shaabi -ryhmittymän jäsenet osoittavat mieltään Yhdysvaltoja vastaan 6. tammikuuta 2020. Kuva: Ahmad Al-Rubaye / AFP

Iranin vallankumouskaartin ampumien ohjusten aiheuttamat tuhot jäivät materiaalisiin vahinkoihin.

Tämä herätti epäilyksen tarkoituksellisuudesta jo ennen kuin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja Amir Ali Hajizadeh ilmoitti, että tarkoituksena ei ollut surmata Yhdysvaltojen sotilaita.

Keskiviikon vastaisena yönä Iranin maaperältä laukaistiin toistakymmentä ballistista ohjusta Irakin puolella sijaitseviin kansainvälisen liittoutuman tukikohtiin, Ain al-Asadiin ja Erbiliin.

Al-Asad on etenkin yhdysvaltalaisen asevoiman valtava tukikohta. Kummassakin on lisäksi kansainvälisiä joukkoja, Erbilissä myös suomalaisia sotilaita koulutustehtävissä.

Kumpikaan isku ei aiheuttanut miehistötappioita. Sekä Yhdysvallat että Irak ilmoittivat iskujen jälkeen, että kukaan ei kaatunut eikä edes haavoittunut.

Satelliittikuvassa on merkittynä Iranin ohjusten aiheuttamia tuhoja Yhdysvaltain Ain al-Asadin tukikohdassa Irakissa 8. tammikuuta 2020. Kuvalähde Planet Labs Inc., analyysi Middlebury Institute of International Studies at Monterey (MIIS). Kuva: AFP

Iranin epäiltiin maalittaneen iskunsa tarkoituksellisesti aiheuttamaan vain materiaalista vahinkoa. BBC:n uutisen mukaan satelliittikuvista on havaittu viiden rakennuksen tuhoutuneen Al Asadin leirissä. Kaksi muualle ajautunutta ohjusta ei räjähtänyt.

"Iran valitsi maaleja ilman henkilötappioita"

Uutistoimisto Reutersin nimettöminä pysyvien lähteiden mukaan Iran kohdisti iskunsa niin, että henkilövahingot – etenkin amerikkalaiset uhrit – jäisivät niin vähiin kuin suinkin. Tämän arvion ilmoitettiin perustuvan myös Iranista saatuun tiedustelutietoon.

– He halusivat vastata, mutta eivät varmastikaan halunneet laajentaa sotaa, kommentoi eräs yhdysvaltalaislähde iranilaisten tarkoitusta uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös CNN viittasi Pentagonin lähteeseen, jonka mukaan "Iran valitsi tarkoituksella maaleja, jotka eivät johtaisi henkilötappioihin".

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif luonnehti maansa toimia "suhteellisiksi" ja sanoi, ettei Iran halua sotaa Yhdysvaltain kanssa.

Yhdysvaltalainen kenraali Mark Milley kuitenkin katsoi, että ohjusiskujen oli määrä, paitsi tuhota ajoneuvoja ja lentokalustoa, myös surmata sotilaita.

"Amerikkalaisten omat toimet pelastivat"

CBS:n haastatteleman Yhdysvaltain puolustusministeriön virkailijan mukaan Iran iski tosissaan. Hänestä littouman hyvä valmistautuminen selittää kuolonuhreilta säästymisen.

Iranin valtiollisen uutistoimiston Irnan välittämä kuva ohjuksen laukaisusta 8. tammikuuta Yhdysvaltain Ain al-Asadin tukikohtaan Irakissa. Kuva: AFP

Tukikohtia oli varoitettu useita tunteja aiemmin suojautumaan hyökkäyksen varalle. Irakilta ja tiedusteluorganisaatioilta saatu varoitus perustui satelliittitiedusteluun sekä viestien sieppaamiseen.

– Toimenpiteemme pelastivat amerikkalaisten henkiä, korosti CBS:n lähde.

Myös Norjan asevoimat vahvisti, että liittouman joukkoja oli varoitettu ennalta. Samoin suomalaiset joukot ilmoittivat saaneensa ajoissa kehotuksen siirtyä suojiin.

Uudella kostolla on jo uhattu

Vaikka Iranin kostoisku komentaja Qasem Suleimanin kuoleman vuoksi jäi rajoitetuksi, on uusia uhkauksia jo esitetty.

Suleimanin kanssa samassa Yhdysvaltain iskussa sai surmansa myös irakilainen Abu Mahdi al-Muhandis.

Hän oli Irakissa toimivan puolisotilaallisen Hashed al-Shaabi -joukon varakomentaja. Tämän iranilaismielisen ryhmittymän komentaja Qais al-Khazali julisti, ettei tästä johtuva vastatoimi tule olemaan Iranin vastausta vähäisempi.

– Tämä on lupaus, sanoi Khazali.

Häntä säesti Iranin televisiossa vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja Hajizadeh, joka sanoi että Yhdysvaltain karkottamisen Lähi-Idästä olisi "sovelias kosto" .

Iranin ohjushyökkäystä seurasi viime yönä kaksi raketti-iskua Irakin pääkaupungin Bagdadin niin sanotulle vihreälle vyöhykkeellä, jossa Yhdysvaltain suurlähetystö sijaitsee. Tuntemattomien ampujien laukaisemien rakettien ei ole raportoitu aiheuttaneen tuhoa.

"Isku Yhdysvaltain kasvoille"

Iranin johdon mielestä maa on nyt vastannut komentaja Suleimanin surmaan ohjusiskulla. Maan korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei kutsui tekoa iskuksi Yhdysvaltain kasvoille, samalla kun Teheranissa koolla ollut väki julisti "kuolemaa Amerikalle".

Iranilaiselle kotiyleisölle maan valtiollinen televisio ehti väittää, että ohjusiskussa olisi kuollut peräti 80 "amerikkalaista terroristia", ja kutsui Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin rauhoittelevaa tviittiä "vähättelyksi".

Ohjusiskujen seurausten rajoituttua materiaalisiin vaurioihin saattoi presidentti Trump vastata haasteeseen suhteellisen sovittelevasti.

Hän kommentoikin keskiviikkona maiden suhteita maltillisesti ilmoittaen kuitenkin taloudellisten sanktioiden kiristämisestä.

Kriisin kumpikin osapuoli näyttää näin valinneen toimintalinjan, jolla voi välttää uuden yhteentörmäyksen – ainakin toistaiseksi.

Lue lisää:

- Kysyimme sotilasasiantuntijalta 6 keskeistä kysymystä Iranin iskuista: Symbolinen toimi, joka jätti mahdollisuuden liennytykseen