Kanerva: Irakin tilanne on Suomen rauhanturvaamisen historian kaikkien aikojen vaarallisin, mutta Suomi ei ole lähdössä alueelta pois

Tilanne on nyt rauhoittunut, mutta takeita tulevasta ei ole, arvioi puolustusvaliokunta.

Iran
Miten Lähi-idän turvallisuustilanne vaikuttaa suomalaisten kriisinhallintaoperaatioon Irakissa?
Miten Lähi-idän turvallisuustilanne vaikuttaa suomalaisten kriisinhallintaoperaatioon Irakissa?

Suomalaiset sotilaat ovat vaarallisessa tilanteessa. Tilanne Irakissa on vaikein suomalaisen rauhanturvaamisen 60-vuotisessa historiassa.

Suomi ei kuitenkaan ole lähdössä Irakin Erbilistä. Eduskunnan puolustusvaliokunta on saanut tänään lisätietoa Lähi-idän tilanteesta ja suomalaissotilaiden turvallisuudesta Irakissa. Soraääniä valiokunnassa ei kuultu.

Tilannetta arvioi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

– Tilanne alueella on vakava ja nopeat muutokset ovat mahdollisia. Koston uhka on aina olemassa, Kanerva sanoo.

Suomella on Irakissa 80 sotilasta. He ovat kouluttaneet kurdien peshmerga-joukkoja. Peshmerga on kurdien käyttämä nimitys omista taistelijoistaan. Suomalaissotilaat osallistuvat Irakissa koulutus- ja neuvonantotehtäviin sekä esikunta-, hallinto- ja tukitehtäviin.

Suomalaiset on lähetetty paikalle vuonna 2015. Joukkojen tarkoitus on tukea kurdien taistelua Isisiä vastaan. Yhdysvaltojen OIR-operaatiossa ovat mukana myös kaikki muut Pohjoismaat.

Mitään lopullista huojennusta ei näköpiirissä

Kanervan mukaan suomalaissotilaiden tilanne on juuri nyt hallinnassa. Suurin huoli on, miten sotilaiden omaiset Suomessa kokevat tilanteen.

– Kaikki mahdollinen pitää pystyä tekemään jännityksen lieventämiseksi. Mitään lopullista huojentavaa viestiä tässä ei ole nyt antaa.

Puolustusvaliokunta kuuli torstaina puolustusvoimien tiedustelupäällikköä Pekka Toveria ja maavoimien operaatiopäällikköä Rami Saarta.

Kanerva korostaa, että jokainen maa päättää itse osallistumisestaan yhteiseen operaatioon. Päätös tehdään kuitenkin yhdessä operaatioon osallistuvien valtioiden kanssa.

Vaativissa kansainvälisissä oloissa tapahtuvat neuvonantotehtävät ovat Kanervan mukaan osa Suomen tavaramerkkiä. Ristiveto syntyy siitä, miten tasapainotellaan suomalaisten turvallisuuden ja kriisialueen paineen välillä.

– Kansainvälinen yhteisö, Suomi mukaan lukien, tarvitaan siellä rauhoittamaan tilannetta. Kukaan ei halua, että siellä asiat kärjistyisivät. Kymmenen vuoden työ menisi hukkaan, jos sieltä lähdettäisiin.

Jatkoa arvioidaan yhdessä muiden kanssa

Kansainvälisten joukkojen tukikohtaan Irakin Erbilissä iskettiin varhain keskiviikkona, kun Iran kosti sotilaskomentajansa tappamisen.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) totesi eilen twitterissä, että tilanne Irakissa on kärjistynyt ja muuttunut entistä vakavammaksi.

Operaation jatkomahdollisuuksia hän haluaa arvioida yhdessä siihen osallistuvan koalition kanssa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti Ruotsin vierailullaan, ettei Suomi tule toimimaan yksin.